Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat koleusy venku celý rok?

Můžu pěstovat koleusy venku celý rok?

Zdravím všechny, chtěla bych se zeptat na to, jestli je možné pěstovat koleusy venku po celý rok. Mám doma pár krásných rostlinek a hrozně ráda bych je měla na zahradě, protože vypadají fakt skvěle a dodávají té zahradě trochu šťávy. Jenže se mi zdá, že jsou to spíš rostliny do tepla a nevím, jak by zvládly naše zimy. Slyšela jsem, že by se měly přes léto nechat venku a v zimě přenést dovnitř, ale co když bych je chtěla mít pořád venku? Našla jsem nějaké informace o tom, že existují i odolnější druhy koleusů, které by mohly přežít i v chladnějších podmínkách, ale nejsem si jistá, jestli bych to měla zkoušet. Jaké máte zkušenosti s pěstováním koleusů venku? Měli jste někdo úspěch s jejich celoročním pěstováním? Jak byste doporučili postupovat, aby rostlinky nestrádaly a byly zdravé? Děkuji za jakékoli rady!

140 slov
1.4 minut čtení
15. 4. 2023
Ondřej Kratochvíl

Koleusy fakt milujou teplo, takže venku přes zimu asi moc nevydrží. Když je zima, tak zkolabujou, protože to jsou tropický rostliny. V létě je super mít je venku, ale na podzim bys je měla vzít dovnitř. Můžeš zkusit ty odolnější druhy, co jsi zmínila, ale stejně bych to moc neriskoval. Pokud chceš, aby ti rostly a vypadaly hezky, dej je do nějaký světlý místnosti během zimy. Taky můžeš zkusit je pěstovat jako letničky, na jaře si zase pořídit nový. Uvidíš, co ti víc vyhovuje.

84 slov
0.8 minut čtení
28. 5. 2023
Rudolf Macek

Koleusy jsou fakt hezký, ale venku je doporučuju pěstovat jen v létě. V zimě jsou dost citlivý na mráz a chlad, takže bych je rozhodně přenesl dovnitř. Myslím, že i ty odolnější druhy moc šancí nemají, pokud máš v zimě mrazy. Pokud chceš mít hezký koleusy, tak je nejlepší je přes léto nechat venku a na podzim je vzít dovnitř. To je osvědčená taktika, která nikdy nezklame. Jinak by ti mohly pomrznout. Takže raději si je užij venku, ale na zimu je dej do tepla.

85 slov
0.9 minut čtení
13. 12. 2023
Soňa Mašková
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Koleusy v kontejnerech: Jak vytvořit zářivou barevnou paletu na terase či balkonuObjevte, jak koleusy v kontejnerech mohou proměnit vaši terasu nebo balkon. Naučte se, jak vybrat a pečovat o tyto úžasné rostliny pro pestrost a živo...
1000 slov
10 minut čtení
7. 2. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky