Meskalin.cz/Fórum/Jak správně pěstovat kaktus Lophophora v bytě?

Jak správně pěstovat kaktus Lophophora v bytě?

Potřebovala bych poradit ohledně pěstování kaktusu Lophophora, protože jsem naprostý začátečník a chci se ujistit, že dělám všechno správně. Mám doma docela málo světla, takže nevím, jestli tyhle kaktusy snesou i slabší osvětlení, nebo jestli je lepší je dávat na okno. Jaké je ideální místo v bytě pro tento kaktus? Kromě světla mě také zajímá, jak často bych měla zalévat. Slyšela jsem, že Lophophora nemá ráda přemokření, ale jak zjistit, kdy už má žízeň? A co se týče substrátu, existuje nějaký speciální typ půdy, který by byl pro něj nejlepší? Nebo stačí obyčejná hlína? A co hnojení? Je nutné ho hnojit, nebo si kaktus vystačí s tím, co mu dám při přesazování? Určitě bych také chtěla vědět, jestli se Lophophora dá množit, a pokud ano, jak na to. Jaké jsou nejlepší podmínky pro klíčení semen? Když už mluvím o semenech, kde je vůbec sehnat? Kromě toho jsem slyšela, že Lophophora může být citlivá na škůdce. Jaké jsou nejčastější problémy a jak jim předejít? Budu moc ráda za jakékoli tipy a rady od těch, kteří už mají zkušenosti s pěstováním tohoto úžasného kaktusu.

182 slov
1.8 minut čtení
15. 12. 2023
František Šulc

Kaktus Lophophora je super, ale chce to trošku péče. Co se týče světla, radši ho dej na okno, i když snese i méně, ale chce to aspoň nějaký denní světlo. Zalévat bys měla, až substrát úplně proschně, což může být každé 2-3 týdny, v zimě klidně ještě méně. Hlavně mu nedávej moc vody najednou, nemá rád přemokření. Substrát doporučuji nějakou speciální směs pro kaktusy nebo udělat vlastní s pískem a perlitem - obyčejná hlína nebude ideální. Hnojení je dobrý nápad, ale stačí jednou za měsíc během vegetačního období nějakým slabým hnojivem pro sukulenty. Množení jde ze semen, ty sehnat můžeš v různých obchodech nebo online – jsou dost dostupné. Klíčí dobře při teple a vlhku, tak je drž v mini skleníku nebo pod fólií. Škůdci jako svilušky nebo molice můžou být problém, tak sleduj listy a občas zkontroluj substrát. Drž mu palce, budeš mít parádní kaktus!

146 slov
1.5 minut čtení
29. 12. 2024
Pavla Veselá

Lophophora je docela vděčný kaktus, ale má pár specifik. Co se týče světla, tak ideálně potřebuje dostatek, takže pokud můžeš, dej ho na okno, kde bude mít aspoň pár hodin slunce denně. Méně světla sice přežije, ale nebude tak hezký a může se hůř vyvíjet. Zalévání je klíčový – radši méně než víc. Zkus zalévat až když substrát úplně proschne, to poznáš podle lehkého zvadnutí nebo suchého povrchu. Hlavně dej pozor na přemokření, kaktusy to fakt nemají rády.

Co se substrátu týká, nejlepší je směs určená pro kaktusy nebo si můžeš udělat vlastní z písku a hlíny. Obyčejná hlína by mohla zadržovat moc vody. Hnojení není nutné, stačí trošku při přesazení a pak klidně jednou za sezonu speciálním hnojivem pro kaktusy.

Množení je možné ze semen nebo odřezky, ale semena musíš nechat klíčit v teple a vlhku, ideálně v mini skleníku nebo pod igelitem. Semena se dají sehnat u specializovaných prodejců nebo na internetu.

Na škůdce opatrně, hlavně na mealybugs a svilušky. Pravidelně kontroluj rostlinu a pokud něco najdeš, použij neemový olej nebo mýdlový roztok. Takže drž palce a hodně štěstí!

178 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Petra Rozsypalová
Meskalin.cz/Články/Nejvzácnější kaktusy
Kaktus Lophophora: Psychotropní rostlina a její etické pěstováníTento článek se zabývá psychotropními vlastnostmi kaktusu Lophophora, jeho kulturním významem a etickými aspekty jeho pěstování. Jaké jsou hranice mez...
1000 slov
10 minut čtení
14. 11. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky