Meskalin.cz/Fórum/Kolik vody potřebuje Lophophora a jak často?

Kolik vody potřebuje Lophophora a jak často?

Zajímá mě, jak to vlastně je s vodou pro Lophophoru. Mám pocit, že jsem někde četl, že je to dost specifická rostlina, a že její potřeby na vodu se mohou lišit v závislosti na ročním období nebo podmínkách, ve kterých ji pěstujeme. Snažím se ji udržet zdravou a krásnou, ale občas mám obavy, jestli ji nezalévám moc nebo naopak málo. Jak často bych měl zalévat? Stačí jednou týdně, nebo bych měl čekat až substrát úplně vyschne? A co teplota? Pomohlo by ji třeba mírně přihnojit? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké známky, podle kterých bych mohl poznat, že jí něco chybí. Taktéž mě zajímá, jestli je lepší použít dešťovou vodu nebo vodu z vodovodu. Díky za každou radu!

118 slov
1.2 minut čtení
21. 10. 2024
Bohumil Jedlička

Co se týče Lophophory, tak je pravda, že ta má dost specifické potřeby. V létě, když je teplo, tak je dobrý nechat substrát úplně vyschnout mezi zaléváním. Takže spíš tak jednou za 10-14 dní, v závislosti na teplotě a vlhkosti vzduchu. V zimě se moc nezalévá, klidně i jednou za měsíc nebo ještě méně. Znaky, že jí něco chybí, můžou být žloutnutí nebo sesychání. Pokud ji přihnojíš, tak s opatrností a spíš na jaře, ať to nepřeženeš. Co se vody týče, dešťovka je ideální, ale vodovodní voda taky jde, jen ji nechej odstát, aby se vytratily chlórové látky. Takže souhrnně – méně je více, sleduj substrát a snaž se ji nezahlcovat vodou.

112 slov
1.1 minut čtení
17. 10. 2024
Blanka Sládková

Lophophora je fakt specifická, tak máš pravdu, že správná zálivka je klíč. Obecně platí, že bys měl zalévat až když substrát úplně vyschne. Takže jednou týdně to asi nebude, spíš to kontroluj, třeba jednou za 14 dní v létě a v zimě klidně i méně. Teplota hraje roli taky, ideálně by měla být kolem 20-25 °C, ale snese i trochu víc.

Co se hnojení týče, mírně ji přihnojit můžeš, ale nedělej to moc často, stačí jednou za měsíc v sezóně. Známky nedostatku vody nebo živin by mohly být žloutnoucí nebo měkké stonky. Na vodu bych doporučil dešťovku, pokud můžeš, je lepší než vodovodní kvůli chlóru a minerálům. Hlavně si dej pozor na to, aby neměla trvale mokré kořeny, to je pro ni smrt! Tak hodně štěstí!

125 slov
1.3 minut čtení
30. 11. 2024
Daniel Šilhavý
Meskalin.cz/Články/Nejvzácnější kaktusy
Kaktus Lophophora: Psychotropní rostlina a její etické pěstováníTento článek se zabývá psychotropními vlastnostmi kaktusu Lophophora, jeho kulturním významem a etickými aspekty jeho pěstování. Jaké jsou hranice mez...
1000 slov
10 minut čtení
14. 11. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky