Meskalin.cz/Fórum/Jak správně pěstovat kaktus Lophophora doma?

Jak správně pěstovat kaktus Lophophora doma?

Zajímalo by mě, jaké jsou nejlepší postupy pro pěstování kaktusu Lophophora v domácím prostředí. Mám pocit, že potřebuje nějaké specifické podmínky, ale nejsem si jistý, co všechno to obnáší. Jaký typ substrátu je ideální? Mám použít nějakou speciální směs pro kaktusy nebo mohu použít běžnou zeminu? A co se týká zalévání, jak často bych měl kaktus zavlažovat? Slyšel jsem, že by se to mělo dělat opatrně, aby nedošlo k přelití. Jaké jsou signály, že kaktus dostává příliš vody nebo naopak málo? A co teplota a světlo? Jak moc slunce je pro něj dobré? Je potřeba ho chránit před přímým slunečním zářením nebo mu naopak vyhovuje plné osvětlení? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké konkrétní hnojiva, která bych mohl použít, a kdy je nejlepší období pro hnojení. Co ostatní pěstitelé doporučují, když jde o rozmnožování tohoto druhu kaktusu? Jaké metody jsou nejefektivnější? Všechno kolem Lophophory mě fascinuje a chtěl bych se ujistit, že ji pěstují správně. Kdyby měl někdo tipy nebo vlastní zkušenosti, budu moc vděčný za každou radu!

169 slov
1.7 minut čtení
3. 3. 2024
Petra Šrámková

Lophophora je celkem nenáročný, když víš, co děláš. Hlavně potřebuje dobrý substrát – ideální je směs na kaktusy, která má dobrou drenáž. Můžeš si udělat vlastní z písku, perlitu a trochy hlíny, nebo koupit hotovou směs. Co se týká zalévání, tak to chceš dělat opatrně. V létě můžeš zalévat jednou za 2-3 týdny, ale v zimě radši vůbec. Ujisti se, že substrát mezi zálivkami úplně proschnul, jinak ho utopíš a to Lophophora nesnese.

Teplota by měla být ideálně mezi 20 a 30 stupni, ale snese i víc. Slunce miluje, takže mu dej dostatek světla – ideálně 4-6 hodin denně. Ale pozor na přímé slunce v poledne – to může spálit. Hnojit můžeš tak dvakrát za sezonu, nějakým hnojivem pro kaktusy, nejlepší je to na jaře a v létě.

K rozmnožování – můžeš zkusit semena nebo řízkování. Řízky jsou prý jednodušší, stačí odříznout kus a nechat ho oschnout než ho dáš do substrátu. Zkušenosti lidí říkají, že Lophophora je celkem odolná, ale hlavně na to nezapomínej s tou vodou a světlem.

168 slov
1.7 minut čtení
5. 10. 2024
Robert Pícha

Lophophora je fajn kaktus, ale chce to trošku péče. Co se týče substrátu, tak rozhodně doporučuji použít směs pro kaktusy. Běžná zemina není ideální, protože nedrží vodu a může způsobit hnilobu. Zalévat bys měl jen tehdy, když substrát úplně proschne – v létě klidně jednou za 2-3 týdny, ale v zimě skoro vůbec. Příznaky špatného zalévání jsou jasný: když má moc vody, začnou se objevovat hnědé skvrny a může měknout; naopak při nedostatku vody začne být takový seschlý a zmenší se. Teplota by měla být ideálně kolem 20-30 stupňů, ale v zimě snese i chladnější místa (ale ne pod 10). Světlo miluje, takže mu dej nějaké slunné místo, ale pozor na přímé odpolední slunce – raději ráno nebo později odpoledne. Hnojivo? Na jaře a v létě je dobrý použít speciální hnojivo pro kaktusy, ale v zimě klidně vynechej. Rozmnožování? Dají se dělat řízky nebo semena, ale je to trochu o trpělivosti a péči. Pokud to dodržíš, měl bys mít pěkného zdravého kaktusa.

162 slov
1.6 minut čtení
29. 8. 2024
Andrea Štefanová
Meskalin.cz/Články/Nejvzácnější kaktusy
Kaktus Lophophora: Psychotropní rostlina a její etické pěstováníTento článek se zabývá psychotropními vlastnostmi kaktusu Lophophora, jeho kulturním významem a etickými aspekty jeho pěstování. Jaké jsou hranice mez...
1000 slov
10 minut čtení
14. 11. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky