Meskalin.cz/Fórum/Kdy je čas přepnout na slabší světlo pro moje kaktusy na jaře?

Kdy je čas přepnout na slabší světlo pro moje kaktusy na jaře?

Mám takový dotaz ohledně osvětlování kaktusů. Mám doma několik různých druhů a jak se blíží jaro, tak přemýšlím, jak správně nastavit osvětlení. Je jasné, že v zimě potřebují silnější světlo, aby se udržely zdravé, ale teď, jak už svítí sluníčko víc a dny se prodlužují, kdy vlastně přepnout na slabší osvětlení? Myslím, že by to mohlo být už teď, ale mám strach, abych je nespálil nebo jim nepřekážel v růstu. Jaké znaky bych měl sledovat, abych věděl, že je čas na změnu? Mám se řídit víc teplotou nebo intenzitou slunečního svitu? A co třeba pokud mám kaktusy umístěné na okně, kde je ráno hodně slunce a odpoledne už to není tak silné? Je lepší mít pro ně nějaký odstín nebo to nechat na přirozeném světle? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady, protože chci mít kaktusy zdravé a šťastné. Děkuju!

140 slov
1.4 minut čtení
17. 2. 2023
Karel Havlík

S tím osvětlením to chce trochu citu. Pokud už je jaro a sluníčko svítí víc, tak bych to přepnul na slabší světlo, ale pozvolna. Kaktusy to obvykle zvládají, ale když je dáš hned na plné slunce, tak se může stát, že je spálíš. Je dobrý sledovat, jak reagují – pokud začnou žloutnout nebo ztrácet tvar, tak to je jasný signál, že je toho světla moc. Teplotu moc neřeš, spíš se zaměř na intenzitu světla. Pokud máš kaktusy na okně s ranním sluncem, tak to je fajn. Odpolední stín by jim mohl pomoct, hlavně když je venku moc horko. Můžeš zkusit dát něco před okno na odražení nebo částečný stín, aby se to vyrovnalo. V každém případě sleduj, co dělají a pokud se jim daří, tak jsi na správný cestě.

129 slov
1.3 minut čtení
27. 5. 2024
Karel Vítek

Když se blíží jaro, tak je fajn začít pozorovat, jak kaktusy reagují na světlo. Obecně platí, že bys měl postupně snižovat intenzitu světla, jak se dny prodlužují a slunce začíná víc svítit. Pokud máš kaktusy na okně, kde ráno dostávají hodně slunce, můžeš je přesunout dál od okna nebo je trochu odstínit, aby nedostávaly přímé paprsky hned zrána. To by mělo pomoci předejít spálení.

Zaměř se na to, jak tvoje kaktusy vypadají. Jestli začínají mít bledé nebo spálené skvrny, tak je to jasný signál, že potřebují méně světla. Naopak pokud se začnou vytahovat nebo ztrácet barvu, mohlo by to znamenat nedostatek světla. Teplota taky hraje roli; s teplem přichází i víc světla. Takže sleduj tyhle změny a podle toho upravuj. Je dobrý mít nějakou citlivost na podmínky a přizpůsobit se tomu, co tvoje kaktusy potřebují.

134 slov
1.3 minut čtení
8. 8. 2024
Ivana Burianová
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
Kdy a jak regulovat intenzitu světla pro kaktusy v různých ročních obdobíchČlánek se zaměřuje na důležitost správného osvětlení kaktusů v závislosti na ročním období, poskytuje tipy na optimální osvětlení a péči o tyto fascin...
1000 slov
10 minut čtení
11. 9. 2022
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky