Meskalin.cz/Fórum/Jak často měnit světlo pro kaktusy na jaře?

Jak často měnit světlo pro kaktusy na jaře?

Mám takový dotaz ohledně pěstování kaktusů, konkrétně co se týče osvětlení během jara. S přicházejícím jarním obdobím jsem si všiml, že moje kaktusy začínají více růst a kvést, což je skvělé, ale teď nevím, jak často bych měl měnit světlo, které jim poskytuju. Vím, že kaktusy potřebují hodně slunečního svitu, ale někde jsem slyšel, že je dobré s osvětlením trochu manipulovat podle ročního období. Jak to teda je? Mám je nechávat na stejném místě, nebo bych měl zkoušet přesouvat lampy, nebo dokonce měnit intenzitu světla? Mám doma několik různých druhů kaktusů a některé z nich vypadají, že potřebují více světla než jiné. Mohli byste mi poradit, jak často bych měl přizpůsobovat světlo na jaře? Myslíte si, že by mohlo být dobré experimentovat s různými typy osvětlení nebo barvami lamp? A co když moje kaktusy začnou vypadat unaveně nebo ztrácet barvu? Měl bych se bát změny osvětlení? Děkuji za každou radu.

150 slov
1.5 minut čtení
18. 1. 2024
Stanislav Švanda

Kaktusy na jaře fakt potřebujou víc světla, to je jasný. Měl bys je nechat tam, kde maj dost sluníčka, ideálně na okně nebo pod lampou, co simuluje pořádnej denní světlo. Ale pozor, zkus si dát pozor na to, abys je nepřesvědčil nějakou náhlou změnou. Třeba když je máš z místa, kde je moc stínu, a najednou je dáš na přímý slunce, to by mohla být špatná volba. Pokud vidíš, že kaktusy začínají vypadat unaveně nebo blednou, tak to může znamenat, že buď mají málo světla, nebo naopak moc. Experimentovat s různými typy osvětlení může bejt zajímavý, ale zkus se vyhnout moc drastickým změnám najednou. Lepší je postupně zvyšovat intenzitu a sledovat reakci kaktusů. Takže klidně zkus přesouvat lampu a měnit intenzitu, ale dělej to pomalu a sleduj, jak kaktusy reagujou.

130 slov
1.3 minut čtení
4. 7. 2023
Michal Pokorný

Tak já ti poradím, jak na to. Kaktusy fakt potřebují hodně světla, hlavně na jaře, kdy začínají růst. Pokud máš doma lampy, tak je klidně nech na svém místě, ale zkus je posunout blíž k rostlinám, pokud to jde. Na jaře by mělo být slunce silnější, takže se neboj víc osvětlovat. Některé druhy kaktusů to snesou víc než jiné, takže je dobrý nápad sledovat, jak reagují. Pokud začnou vypadat unaveně nebo bledě, můžeš zkusit změnit intenzitu světla nebo i typ lampy. Třeba vyzkoušej LEDky s jinou barvou spektra – některým kaktusům to fakt pomůže. Ale hlavně dávej pozor na přehřívání a pravidelně je otáčej, aby rostly rovnoměrně. Takže shrnuto – měň podle potřeby a experimentuj, ale nebuď moc radikální. Držím palce!

121 slov
1.2 minut čtení
27. 4. 2024
Vladimíra Vrbová
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
Kdy a jak regulovat intenzitu světla pro kaktusy v různých ročních obdobíchČlánek se zaměřuje na důležitost správného osvětlení kaktusů v závislosti na ročním období, poskytuje tipy na optimální osvětlení a péči o tyto fascin...
1000 slov
10 minut čtení
11. 9. 2022
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky