Meskalin.cz/Fórum/Jak správně nastavit světlo pro kaktusy v zimním období?

Jak správně nastavit světlo pro kaktusy v zimním období?

Zdravím všechny kaktusáře! Potřeboval bych poradit ohledně pěstování kaktusů v zimě. Mám několik různých druhů a všiml jsem si, že v těchto chladnějších měsících se mi jejich růst zastavil a některé vypadají trochu unaveně. Přemýšlím, jestli je to kvůli nedostatku světla, protože okno, kde je mám, není moc slunečné. Jak tedy upravit intenzitu světla pro kaktusy v zimě? Měl bych je třeba přesunout blíž k oknu, nebo radši použít nějaké umělé osvětlení? A pokud ano, jaký typ lampy by byl nejlepší? Zajímalo by mě také, jak dlouho by měly být pod světlem a jestli je potřeba nějaký speciální režim osvětlení. Mohlo by mi to pomoci oživit mé miláčky? Děkuji za jakoukoli radu!

112 slov
1.1 minut čtení
16. 10. 2023
Antonín Staněk

Kaktusy v zimě potřebují trochu jinou péči. Světlo je fakt důležitý, protože v zimě je ho málo. Zkus je přesunout blíž k oknu, ale pozor na průvan a chlad. Když to nepomůže, tak umělé osvětlení je super volba. LED lampy nebo zářivky s teplým spektrem by mohly být ideální. Měly by mít asi 12-14 hodin denně světlo, jako když svítí slunce. Takže klidně nastav časovač. Osvětlení pomůže oživit kaktusy, ale nezapomeň, že bys měl i dodržovat zálivku a teplotu, aby to mělo efekt. Držím palce, ať se daří!

88 slov
0.9 minut čtení
27. 12. 2024
Stanislav Žižka

Světlo pro kaktusy v zimě je fakt důležitý. Zimní období je pro ně těžší, protože mají rády sluníčko a to teď moc není. Pokud máš okno, co není moc slunečné, tak klidně zkus přesunout kaktusy blíž k tomu oknu. Ale pokud to nepomůže, tak určitě doporučuju umělé osvětlení. Nejlepší jsou LED lampy, protože mají menší spotřebu a nevyhřívají se tolik. Měl bys je mít pod světlem tak 12-14 hodin denně. Klidně nastav na časovač, ať ti to hlídá. A snaž se simulovat přirozené světlo – třeba na jaře a v létě bys měl kaktusy mít víc pod světlem. Takže jo, správné osvětlení by mohlo pomoct, aby tví kaktusi zase ožili.

110 slov
1.1 minut čtení
12. 3. 2024
Radek Hora
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
Kdy a jak regulovat intenzitu světla pro kaktusy v různých ročních obdobíchČlánek se zaměřuje na důležitost správného osvětlení kaktusů v závislosti na ročním období, poskytuje tipy na optimální osvětlení a péči o tyto fascin...
1000 slov
10 minut čtení
11. 9. 2022
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky