Meskalin.cz/Fórum/Jaký způsob pěstování kaktusů je pro ně nejlepší?

Jaký způsob pěstování kaktusů je pro ně nejlepší?

Mám takový dotaz ohledně pěstování kaktusů, protože se v poslední době hodně snažím rozšířit svou sbírku a chci, aby mi všechny rostlinky prospívaly co nejlépe. Narazil jsem na různé metody pěstování, ať už jde o tradiční zasazení do květináče s klasickou zeminou nebo o hydroponické pěstování. Zajímalo by mě, který způsob je vlastně lepší pro kaktusy. Myslím, že to může být docela důležité, protože každý kaktus má svoje specifické potřeby, a tak se ptám, jestli třeba existují nějaké osvědčené techniky nebo rady od zkušenějších pěstitelů. Například, je lepší používat speciální substrát určený přímo pro sukulenty, nebo si mohu vystačit s obyčejnou hlínou? A co se týče zálivky - slyšel jsem, že kaktusy potřebují opravdu málo vody, ale jak poznám, kdy je ten správný čas na zalití? Dále mě zajímá světlo - jaký typ osvětlení je pro ně ideální? Mám je mít na slunném místě, nebo je lepší stín? Rád bych se také dozvěděl něco o teplotních podmínkách, ve kterých se cítí nejlépe. Zkusil jsem pěstovat pár druhů a některé mi docela rychle uhynuly, takže se snažím přijít na to, v čem dělám chybu. Takhle bych mohl mluvit ještě dlouho, ale prostě hledám nejlepší způsob, jak své kaktusy udržet zdravé a spokojené. Který způsob pěstování tedy doporučujete? Jaké máte zkušenosti?

209 slov
2.1 minut čtení
31. 7. 2024
Robert Bílek

Kaktusy jsou fakt super, ale mají svý specifika. Co se týče substrátu, tak rozhodně doporučuji speciální směs na sukulenty. Normální hlína není ideální, protože zadržuje moc vody a to kaktusům nesvědčí. Zálivka – menší je lepší, počkej, až substrát úplně uschne, pak teprve zalij. V zimě skoro vůbec. Co se týče světla, kaktusy milují slunce, takže je dej na okno nebo tam, kde je dost světla. Pozor ale na přímé slunce přes sklo, může to spálit. Teplo jim vyhovuje, ideálně 20-30°C ve vegetačním období a v zimě klidně i méně. Některý druhy potřebují chladnější teploty v zimě, tak si zjisti konkrétní potřeby. A když vidíš, že kaktus změní barvu nebo začne shazovat trny, je to jasný signál, že něco není v pořádku. Tak hodně štěstí s pěstováním!

127 slov
1.3 minut čtení
19. 8. 2023
Jiří Sýkora

Tak jo, kaktusy jsou fajn, ale mají svoje specifika, to je pravda. Co se týče pěstování, určitě doporučuji speciální substrát pro sukulenty, obyčejná hlína může být moc těžká a zadržovat vodu. To kaktusům nesvědčí. Zálivka? Můžeš zalévat, když je substrát suchý na dotek, takže tak jednou za 2-4 týdny, záleží na počasí a ročním období. V létě víc, v zimě skoro vůbec. Osvětlení - kaktusy milujou slunce, dej je na co nejslunnější místo. Když budou mít málo světla, tak začnou růst dlouhé a slabé. Teploty? Většinou 20-30 stupňů ideál, ale snesou i chladnější dny. Hlavně ale pozor na přelévání a vlhko – to je jejich největší nepřítel. Takže hodně štěstí s pěstováním!

112 slov
1.1 minut čtení
11. 12. 2022
Věra Janoušková
Meskalin.cz/Články/Hydroponické pěstování
Hydroponie vs. tradiční pěstování: Jaké jsou klíčové rozdíly?Prozkoumejte fascinující svět hydroponie a tradičního pěstování. Zjistěte, jaké jsou hlavní výhody a nevýhody obou metod pěstování rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
26. 9. 2022
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky