Meskalin.cz/Fórum/Hydroponie nebo zemina pro sukulenty?

Hydroponie nebo zemina pro sukulenty?

Zajímalo by mě, co je vlastně lepší pro pěstování sukulentů. Slyšel jsem, že hydroponie může být super způsob, jak je pěstovat, protože se prý lépe kontroluje množství vody a živin. Na druhou stranu ale spousta lidí tvrdí, že zemina je pro sukulenty přirozenější a že se jim v ní lépe daří. Jaké máte zkušenosti? Mám doma několik druhů sukulentů a nevím, jestli je lépe je přesadit do hydroponického systému nebo je nechat ve standardní zemině. Zajímá mě, jestli se třeba liší péče o rostliny v těchto dvou prostředích, co se týče zálivky, hnojení a podobně. Myslíte si, že sukulenty rostou rychleji v hydroponii, nebo spíš v zemině? Jaké výhody a nevýhody vidíte na obou stranách? Rád bych slyšel názory lidí, kteří mají s oběma metodami zkušenosti. Děkuju za všechny rady a tipy!

132 slov
1.3 minut čtení
30. 11. 2023
Jitka Kratochvílová

Takže, co se týče hydroponie a zeminy pro sukulenty, obě metody mají svoje plusy a mínusy. Hydroponie ti umožní lépe kontrolovat vodu a živiny, což může být fajn, ale sukulenty jsou zvyklé na suchší podmínky, takže je to trochu risk. V hydroponii můžou být rychlejší růst, ale zase hrozí hniloba kořenů, když to přehltíš.

Na druhou stranu v zemině je to pro ně přirozenější. Mně se osvědčila směs s pískem nebo perlitem, aby se to dobře odvodnilo. Péče o rostliny je v zemině jednodušší – prostě zaléváš, když je substrát suchý. Hnojení není třeba tak často jako v hydroponii, kde musíš častěji sledovat koncentraci živin.

V zásadě bych asi řekl, že pokud nejsi úplně zkušený s hydroponií, klidně je nech v zemině. Uvidíš, jak se jim tam daří. Mně osobně vyhovuje stará dobrá hlína.

133 slov
1.3 minut čtení
20. 7. 2023
Helena Netolická

Takže, co se týče sukulentů, já jsem zkoušel obě metody a mám pocit, že to záleží na tom, jaký typ sukulentů máš. Hydroponie je super pro kontrolu vody a živin, ale chce to víc péče a sledování. Pokud nemáš zkušenosti, můžeš snadno rostliny přelít nebo nedoplnit živiny. Na druhou stranu, zemina je pro sukulenty víc přirozená a drží vlhkost lépe. Roste jim v ní většinou líp, protože kořeny mají co potřebují a nejsou tak náchylné k hnilobě. Zálivka je v zemině jednodušší – prostě čekáš, až substrát proschne. S hydroponií musíš víc experimentovat s koncentrací živin a frekvencí zalévání. Takže pokud jsi začátečník, doporučil bych zůstat u zeminy. Ale pokud chceš zkusit něco nového a máš čas na sledování svých rostlin, tak klidně do hydroponie jdi. Rychlost růstu může být lepší u hydroponie, ale musíte to mít dobře nastavené. Celkově to chce trochu experimentování!

144 slov
1.4 minut čtení
21. 9. 2024
Šárka Netolická
Meskalin.cz/Články/Hydroponické pěstování
Hydroponie vs. tradiční pěstování: Jaké jsou klíčové rozdíly?Prozkoumejte fascinující svět hydroponie a tradičního pěstování. Zjistěte, jaké jsou hlavní výhody a nevýhody obou metod pěstování rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
26. 9. 2022
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky