Meskalin.cz/Fórum/Jak pěstovat kaktusy hydroponicky?

Jak pěstovat kaktusy hydroponicky?

Kdo se zabývá pěstováním kaktusů, ví, že je to fascinující koníček. Ale co když bych chtěl zkusit něco jiného a pěstovat je hydroponicky? Jak to vlastně funguje? Mám slyšel, že hydroponie je skvělý způsob, jak získat zdravé a silné rostliny, ale co všechno to obnáší? Je potřeba nějaká speciální výživa pro kaktusy v tomto systému? Jaké jsou výhody a nevýhody hydroponického pěstování kaktusů oproti tradičnímu pěstování v půdě? Zajímalo by mě také, zda jsou nějaké specifické kaktusy, které se lépe hodí na hydroponické pěstování než jiné. A co třeba osvětlení? Musím mít nějaké speciální osvětlení pro kaktusy v hydroponii, nebo to není potřeba? Jaká zařízení bych měl pořídit, abych mohl úspěšně začít s hydroponickým pěstováním kaktusů? Jsem si vědom toho, že každý druh má své specifické požadavky, ale mohl by mi někdo poskytnout nějaký základní přehled nebo tipy pro úspěšný start? Taky by mě zajímalo, jak často bych měl kontrolovat hladinu živin a pH vody v systému. Je toho tolik, co bych se rád dozvěděl! Pokud máte zkušenosti s pěstováním kaktusů tímto způsobem nebo jste někdy o tom přemýšleli, budu vděčný za každou radu a informace.

186 slov
1.9 minut čtení
24. 2. 2023
Marek Kratochvíl

Hydroponické pěstování kaktusů je zajímavá výzva, ale není to úplně jednoduché. Kaktusy obvykle mají rády suché podmínky, takže voda by se neměla držet příliš dlouho. Pokud chceš začít, budeš potřebovat nějaký hydroponický systém, třeba NFT nebo DWC. Hlavní věc je vybrat správnou živnou směs - pro kaktusy je dobrý třeba speciální hydroponický hnojivo s nízkým obsahem dusíku.

Osvětlení je taky důležité. Kaktusy potřebují dostatek světla, takže se vyplatí pořídit LED osvětlení nebo zářivky, co poskytují správné spektrum. Co se druhů týče, některé menší kaktusy jako Mammillaria nebo Echinopsis by měly fungovat lépe než velké druhy.

Hladinu živin a pH vody kontroluj aspoň jednou za týden. Pokud to přeženeš s vodou nebo hnojivem, můžeš je snadno přelít. Takže pozor na to! Vzhledem k tomu, že kaktusy jsou celkem odolné, mělo by to fungovat, ale klidně se připrav na nějaké pokusy a omyly.

140 slov
1.4 minut čtení
30. 6. 2023
Radka Zichová

Hydroponické pěstování kaktusů je super zajímavý způsob, jak se o ně starat. V podstatě jde o to, že místo zeminy používáš vodu s živinami. Kaktusy obvykle potřebují víc světla, takže pokud nemáš dostatek slunečního světla, tak bych doporučil pořídit nějaké LED osvětlení, co simuluje slunce. Co se výživy týče, určitě je dobré mít speciální hydroponické hnojivo – kaktusy mají rády určité živiny a v těchto systémech je potřeba to hlídat. Drž se pH kolem 5,5 až 6,5. Hladinu živin kontroluj minimálně jednou týdně, aby se neshromáždily toxiny. Čím víc budeš pěstovat, tím víc se dostaneš do rytmu a zjistíš, co tvé rostliny potřebují. Kaktusy jako třeba Echinopsis nebo některé druhy Mammillaria se docela dobře adaptují na hydroponii. Ale bacha na přelití – kaktusy jsou na vodu háklivé. Takže vyzkoušej třeba krabičky s kapilárním zavlažováním a uvidíš, co ti sedne. Hodně štěstí!

141 slov
1.4 minut čtení
1. 9. 2023
Emil Karásek
Meskalin.cz/Články/Hydroponické pěstování
Hydroponie vs. tradiční pěstování: Jaké jsou klíčové rozdíly?Prozkoumejte fascinující svět hydroponie a tradičního pěstování. Zjistěte, jaké jsou hlavní výhody a nevýhody obou metod pěstování rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
26. 9. 2022
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky