Meskalin.cz/Fórum/Jak často mám hnojit svoje kaktusy?

Jak často mám hnojit svoje kaktusy?

Když už mám doma pár kaktusů a začínám se o ně více zajímat, tak bych chtěl vědět, jak často je vlastně potřebuji hnojit. Slyšel jsem různá doporučení, ale pořád si nejsem jistý, co je pro moje rostlinky nejlepší. Myslím, že jsou hodně specifické a potřebují trochu jinou péči než klasické květiny. Je pravda, že hnojení ovlivňuje jejich růst a zdraví? Jaké hnojivo je nejlepší používat, aby to kaktusy nezabíjelo? Měl bych se obávat toho, že když budu hnojit příliš často, tak jim ublížím? Jaké signály bych měl sledovat, abych poznal, že moje kaktusy mají dostatek živin nebo naopak, že potřebují víc? A co období – musím hnojit v létě jinak než v zimě? Jaký je vůbec ideální cyklus pro kaktusy? Vím, že některé rostliny rostou mnohem rychleji než jiné, takže by to mohlo být různé. Uvítal bych jakékoli tipy nebo zkušenosti od ostatních pěstitelů. Děkuji!

145 slov
1.5 minut čtení
28. 4. 2024
Soňa Jahodová

Hnojení kaktusů je trochu jiná liga než u běžných květin. Obecně platí, že během vegetačního období, což je na jaře a v létě, bys měl hnojit jednou za měsíc. Na podzim a v zimě to většinou není potřeba, protože kaktusy většinou spí. Hnojivo by mělo být speciálně určené pro sukulenty nebo kaktusy, s nižším obsahem dusíku. Přílišné hnojení může kaktusy spálit, takže radši méně než víc. Sleduj, jak rostou – pokud mají pěknou barvu a nové výhonky, tak asi dostávají dost živin. Naopak, pokud jsou matné nebo se nevyvíjejí, tak zkus přidat hnojivo. Nezapomeň, že kaktusy potřebují dobrou drenáž, takže žádné hromadění vody po hnojení! Takže shrnuto: v létě jednou za měsíc s dobrým hnojivem a v zimě klid. Držím palce!

121 slov
1.2 minut čtení
23. 8. 2024
Ivana Brožová

Hnojit kaktusy je trošku jiná liga než normální květiny. Obecně se doporučuje hnojit během vegetačního období, což je jaro a léto. Takže já bych doporučil hnojit tak jednou za měsíc nebo jednou za dva měsíce, záleží na tom, jak moc si myslíš, že rostou. V zimě obvykle nehnojíš, protože většina kaktusů přechází do klidu.

Co se týče hnojiva, tak je nejlepší používat speciální hnojivo pro sukulenty a kaktusy. Mělo by mít nízký obsah dusíku, protože ten může být pro ně škodlivý, když ho je moc. Můžeš zkusit nějaké organické hnojivo nebo zředit běžné tekuté hnojivo na polovinu.

No a co se týče signálů – pokud tvoje kaktusy začnou žloutnout nebo vypadat slabě, mohlo by to znamenat, že potřebují víc živin. Ale pozor! Když hnojíš moc často, můžeš jim spálit kořeny. Lepší je začít opatrně a pak podle potřeby upravovat.

Takže shrnuto – hnojit v létě jednou za měsíc, v zimě nic, použít správný typ hnojiva a sledovat, jak kaktusy reagují. Každý kaktus může mít trochu jiné potřeby, takže se tím netrap. Držím palce!

170 slov
1.7 minut čtení
23. 12. 2024
Radek Hora
Meskalin.cz/Články/Hnojení kaktusů
Kdy a jak často hnojit kaktusy pro nejlepší růst?Důležité tipy a rady na to, jak správně hnojit kaktusy, aby byly zdravé a vitální.
1000 slov
10 minut čtení
15. 2. 2024
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky