Meskalin.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas hnojit kaktusy?

Kdy je nejlepší čas hnojit kaktusy?

Přemýšlím, kdy vlastně začít s hnojením svých kaktusů. Vím, že tyhle rostlinky jsou dost specifické a potřebují trochu jinou péči než ostatní květiny. Zatímco některé rostliny potřebují pravidelné hnojení po celý rok, já mám pocit, že u kaktusů to asi nebude tak jednoduché. V jakých obdobích je pro ně hnojení nejvhodnější? Mám obavy, že když to udělám špatně, mohlo by se jim to vymstít. Zajímalo by mě, jestli je lepší hnojit na jaře, když začnou růst, nebo spíš v létě, když jsou v plném rozkvětu? A co podzim a zima? Je vůbec nutné hnojit v těchto obdobích, nebo bych měl nechat kaktusy odpočívat? Jaký typ hnojiva byste doporučili? Mám používat něco speciálního určeného přímo pro sukulenty a kaktusy, nebo stačí běžné univerzální hnojivo? Hlavně bych chtěl vědět, jaké množství by bylo ideální, abych je nepřehnojil, protože slyšel jsem, že to může způsobit velké problémy. Rád bych se vyhnul všem těm nepříjemnostem a chtěl bych mít zdravé a krásné kaktusy. Děkuji za jakékoliv rady a zkušenosti!

165 slov
1.7 minut čtení
19. 4. 2024
Emil Jiránek

Hnojení kaktusů je fakt specifická věc. Ideální čas začít je na jaře, když se začnou probouzet z zimního spánku a růst. V létě, když jsou v plném rozkvětu, můžeš pokračovat, ale opatrně, aby to nebylo moc. Na podzim a v zimě bych hnojení úplně vynechal, protože kaktusy většinou odpočívají a hnojení by jim mohlo ublížit. Co se týče hnojiva, určitě doporučuji něco speciálního pro sukulenty nebo kaktusy – je to sice dražší, ale mnohem lepší než univerzální. Množství? Radši méně než víc – tak poloviční dávku oproti tomu, co je uvedeno na obalu. Přehnojení může způsobit spoustu problémů, jako třeba hnilobu kořenů. Takže opatrně a hezky to dávkuj. Držím palce, aby ti kaktusy vzkvétaly!

114 slov
1.1 minut čtení
10. 1. 2025
Martin Kopal

Hnojení kaktusů je fakt specifické. Nejlepší čas na hnojení je na jaře, když začnou růst. To je pro ně ideální období, protože potřebují živiny, aby se dobře rozvíjeli. V létě můžeš pokračovat, ale opatrně, protože pokud už jsou v plném růstu, není to tak nutné. Na podzim bys měl začít omezovat hnojení a v zimě radši přestat úplně, protože kaktusy většinou odpočívají a hnojení by je mohlo zbytečně stresovat.

Co se týče hnojiva, nejlepší je použít speciální hnojivo pro sukulenty a kaktusy. Je lehké a má správný poměr živin. Dávkování záleží na produktu, ale většinou stačí půl dávky z doporučení výrobce. Řiď se vždy podle toho, co je napsané na obalu. Hlavně to nepřehnojit, kaktusy jsou citlivé na nadbytek živin a můžou začít hnít nebo mít jiné problémy. Když budeš dodržovat tyhle tipy, určitě se ti kaktusy odvděčí hezkým vzhledem.

139 slov
1.4 minut čtení
14. 1. 2025
David Sládek
Meskalin.cz/Články/Hnojení kaktusů
Kdy a jak často hnojit kaktusy pro nejlepší růst?Důležité tipy a rady na to, jak správně hnojit kaktusy, aby byly zdravé a vitální.
1000 slov
10 minut čtení
15. 2. 2024
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky