Meskalin.cz/Fórum/Které kaktusy pomáhají s čištěním vzduchu?

Které kaktusy pomáhají s čištěním vzduchu?

Zajímalo by mě, jestli jsou nějaké konkrétní druhy kaktusů, které mají schopnost čistit vzduch. Vím, že některé rostliny dokážou absorbovat škodliviny a zlepšit kvalitu ovzduší, ale nikdy jsem neslyšel o kaktusech v této souvislosti. Mám doma pár různých druhů, ale neznám jejich účinky na vzduch. Zajímalo by mě, jestli existují studie nebo nějaké informace o tom, které kaktusy konkrétně pomáhají se znečištěním vzduchu. Třeba bych si mohl pořídit něco nového do bytu, co by mi navíc pomohlo s čištěním vzduchu. Měl někdo z vás zkušenosti s pěstováním kaktusů, které mají detoxikační vlastnosti? Rád bych slyšel vaše názory a doporučení ohledně těchto exotických rostlin. Jaké druhy byste doporučili a co všechno je potřeba vědět při jejich pěstování? Díky moc za tipy!

120 slov
1.2 minut čtení
10. 10. 2024
Daniela Matějková

Kaktusy obecně nejsou tak známé pro čištění vzduchu jako třeba některé jiné pokojové rostliny, ale pár druhů může mít nějaký vliv. Například kaktus Echinopsis nebo kaktus Opuntia (taky známe jako nopál) by mohl pomoci s absorbcí některých toxinů. Většinou se ale mluví o rostlinách jako jsou fíkusy nebo palmy, když jde o zlepšení kvality vzduchu.

Pokud máš doma kaktusy, doporučuji je pěstovat na slunném místě a nezapomínat na to, že většina kaktusů potřebuje suchou půdu. Není potřeba je často zalévat, spíš občas prolít a nechat zaschnout. Pokud chceš něco nového, tak zkus třeba kaktus Mammillaria, ten je docela oblíbený a pěkně kvete. Kaktusy jsou celkově fajn na údržbu a dodají prostoru takový zajímavý vzhled. Ale pamatuj, že s čistěním vzduchu to nebude jako u jiných rostlin.

126 slov
1.3 minut čtení
23. 11. 2024
Matěj Kříž

Kaktusy obecně nejsou tak známé pro své vzduch čisticí schopnosti jako třeba pothos nebo sansevieria, ale pár druhů se o to pokouší. Například kaktus Echinopsis nebo kaktus Cereus pruinosa prej pomáhají s absorpcí některých toxinů. Většinou ale kaktusy spíš slouží jako ozdoba než čističky vzduchu. Pěstování není náročné, stačí je zalévat jednou za čas a dávat na slunce. Takže pokud chceš nějaký exotický kousek, zkus Echinopsis, ale nečekej od něj zázraky v čištění vzduchu, spíš si užij tu krásu. Jo a nezapomeň na dobrý drenážní substrát, jinak můžeš mít problémy s hnilobou.

92 slov
0.9 minut čtení
31. 12. 2024
Vlastimil Vaculík
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Exotické rostliny a jejich vliv na kvalitu ovzduší v bytěObjevte, jak exotické rostliny mohou zlepšit kvalitu vzduchu ve vašem domově a jak o ně správně pečovat. V článku se dozvíte o nejlepších rostlinách a...
1000 slov
10 minut čtení
27. 5. 2024
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky