Meskalin.cz/Fórum/Můžu mít sukulenty, když mám alergii na prach?

Můžu mít sukulenty, když mám alergii na prach?

Zajímalo by mě, jestli je bezpečné mít sukulenty v bytě, pokud mám alergické reakce na prach. Vím, že sukulenty jsou obecně považovány za nenáročné rostliny a většinou nepotřebují tolik vody jako jiné květiny. Ale přesto se obávám, že by mohly sbírat prach na svých listech, což by mohlo zhoršit moji alergii. Slyšel jsem, že prach může obsahovat různé alergeny a já už tak mám problémy se dýcháním, když je vzduch příliš suchý nebo zaprášený. Uvažoval jsem o tom, že bych si nějaké sukulenty pořídil, protože vypadají opravdu hezky a chtěl bych přidat nějakou zeleň do svého domova. Ale jak to bude ovlivňovat mé zdraví? Jak moc se musí sukulenty zalévat a jak často je potřeba je čistit? Mohlo by pomoci je pravidelně otírat od prachu? Je to dobrá volba pro alergiky nebo bych měl raději zvolit něco jiného? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, kdo mají podobný problém. Děkuju!

150 slov
1.5 minut čtení
26. 8. 2024
Bedřich Maleček

Jo, sukulenty můžeš mít, i když máš alergii na prach. Většinou se na nich prach neusazuje tolik jako na jiných květinách, protože jsou spíš hladké a mají tužší listy. Pravda, že když je suchý vzduch, tak se ti může prach víc usazovat, takže je dobrý je občas otřít vlhkým hadříkem. Co se zalévání týče, sukulenty nepotřebují moc vody, stačí je zalít jednou za pár týdnů. Takže si myslím, že pokud budeš dodržovat čistotu a pravidelně je utírat, tak by to mělo být v pohodě. Zkus si pořídit nějaký menší kousek na začátek a uvidíš, jak na tom budeš. Možná tě to uklidní mít něco zeleného doma.

106 slov
1.1 minut čtení
20. 12. 2024
Eva Marková

Jo, mít sukulenty s alergií na prach by mohlo být v pohodě. Sukulenty fakt moc vody nepotřebujou, obvykle stačí zalívat jednou za dva týdny nebo tak nějak, záleží na počasí. Co se týče prachu, tak jo, mohou ho sbírat na listech, ale pokud je pravidelně otíráš, neměl bys mít problém. Párkrát za měsíc je otři vlhkým hadříkem a můžeš tím snížit množství prachu, co se hromadí. Navíc, sukulenty obecně nejsou moc náchylné k plísním nebo jiným problémům jako některé jiné rostliny, což je další plus. Zkus se zaměřit na to, aby jsi měl v bytě i dobrou ventilaci a pravidelně utíral prach kolem v bytě. Takže bych řekl, že to může být fajn volba, pokud jsi ochotnej na tom trochu zapracovat.

121 slov
1.2 minut čtení
30. 7. 2024
Libor Zich
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Exotické rostliny a jejich vliv na kvalitu ovzduší v bytěObjevte, jak exotické rostliny mohou zlepšit kvalitu vzduchu ve vašem domově a jak o ně správně pečovat. V článku se dozvíte o nejlepších rostlinách a...
1000 slov
10 minut čtení
27. 5. 2024
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky