Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat citronovou trávu i doma v květináči?

Můžu pěstovat citronovou trávu i doma v květináči?

Zajímá mě, jestli je možné pěstovat citronovou trávu doma v květináči. Slyšel jsem, že to může být skvělý způsob, jak mít čerstvé bylinky na dosah ruky, ale nevím, jestli je to vůbec reálné. Jaké jsou podmínky pro pěstování citronové trávy? Potřebuje nějaké speciální světlo nebo teplotu? Mám se bát, že to v bytě s nedostatkem slunce nebude fungovat? A co zálivka? Jak často ji zalévat, když ji budu mít v květináči? Zajímalo by mě také, jestli je citronová tráva náročná na půdu a jakou půdu bych měl použít. Máte někdo zkušenosti s pěstováním citronové trávy doma? Funguje to dobře, nebo je lepší ji pěstovat venku? Rád bych věděl, jestli se dá nějak využít i v kuchyni, jako třeba do čajů nebo jídel. Děkuju za všechny rady a tipy!

128 slov
1.3 minut čtení
16. 1. 2025
Božena Kubíčková
Božena Kubíčková

Jo, citronovou trávu klidně pěstuj doma v květináči. Je to docela snadný. Potřebuješ dost světla, takže pokud máš okno na jih nebo západ, bude to ideální. Kdyby ti slunce chybělo, můžeš zvážit i umělé osvětlení, třeba LEDky. Teplota by měla být spíš vyšší, tak kolem 20-30°C, takže v zimě si dej pozor, aby neměla zima.

Zálivka? Nech ji oschnout mezi zaléváním, ale zase ji nenechávej úplně vyschnout, to by se jí nemuselo líbit. Jak často? Záleží na vlhkosti vzduchu a teplotě, ale tak jednou za týden by to mělo stačit.

Co se půdy týče, potřebuješ lehkou a dobře odvodněnou půdu. Nějaký substrát na bylinky nebo květinový substrát s trochou písku by mohl fungovat.

Jinak do kuchyně je super! Můžeš ji dávat do čajů, jídel, na marinády – prostě všude tam, kde chceš trošku té citronové chuti. Takže směle do toho!

137 slov
1.4 minut čtení
16. 3. 2023
Daniel Jirka
Daniel Jirka

Jasně, citronovou trávu můžeš pěstovat v květináči doma. Je to docela vděčná rostlina. Potřebuje hodně světla, takže jestli máš místo u okna, kde svítí slunce aspoň 6 hodin denně, tak je to ideální. Pokud nemáš dostatek přirozeného světla, můžeš zkusit nějaké grow lights.

Co se týče teploty, citronová tráva má ráda teplo, ideálně kolem 20-25 °C. Takže se vyhni místům s průvanem nebo velkým chladem. Zalévat ji stačí, když je vrchní půda suchá, ale nesmíš to přehánět, jinak začne hnít.

Půdu potřebuje spíše lehkou a dobře propustnou, klidně směs pro bylinky nebo univerzální substrát s trochou písku. Hodně lidí ji používá do čajů, polévek nebo na koření, takže se ti pak bude hodit v kuchyni. Venku je fajn taky, ale doma to jde bez problémů, pokud jí dáš správné podmínky.

129 slov
1.3 minut čtení
26. 2. 2024
Jindřich Brož
Jindřich Brož
Podobné otázky