Meskalin.cz/Fórum/Můžu využít exotické byliny v kuchyni?

Můžu využít exotické byliny v kuchyni?

Zajímá mě, jestli se dají používat exotické byliny při vaření nebo pečení. Slyšel jsem o různých bylinách jako je například lemongrass, koriandr nebo třeba galangal, ale nevím, jak přesně je zařadit do jídelníčku. Mám pocit, že by to mohlo jídlo obohatit, ale bojím se, že nebudu vědět, jak je správně kombinovat s běžnými ingrediencemi. Je lepší tyto byliny použít čerstvé nebo sušené? A co koření z kaktusů? Dají se nějak využít v kuchyni? Rád bych experimentoval s novými chutěmi a vůněmi, ale mám obavy z toho, že bych mohl něco zkazit. Jaké jsou vaše zkušenosti s vařením a pečením s exotickými bylinami? Jaké kombinace jsou nejlepší a co byste doporučili začátečníkům jako jsem já? Mohou být tyto byliny zdravé nebo mají nějaké speciální účinky na tělo? Přemýšlím také, jestli je možné pěstovat některé z těchto bylin doma, aby byly vždy po ruce. Máte nějaké tipy nebo rady pro začátečníky v této oblasti?

152 slov
1.5 minut čtení
11. 11. 2022
Dana Vejvodová

Jasně, exotické byliny můžeš v kuchyni využít a určitě to jídlo obohatí. Lemongrass je skvělý do polévek nebo na grilovanou rybu, dodá jí takovou svěží chuť. Koriandr se hodí do salátů nebo s omáčkami, ale někdo ho moc nemusí, tak opatrně s množstvím. Galangal je super na thajské jídla, ale můžeš ho zkusit i do marinád. Čerstvé bylinky jsou většinou lepší, mají intenzivnější chuť, ale sušené se taky dají využít, když nejsou po ruce. Co se týče kaktusového koření, tak to záleží na druhu, ale občas se používá jako zajímavá přísada do různých pokrmů. Určitě jsem pro experimentování, začni s menším množstvím a zjistíš, co ti sedí. Ty bylinky mají i zdravé účinky – třeba koriandr pomáhá trávení. Pěstování doma je fajn nápad, hlavně bazalku nebo petrželku si můžeš pěkně mít u okna. Takže směle do toho, a neboj se zkoušet nové kombinace!

143 slov
1.4 minut čtení
24. 12. 2024
Bohumil Beran

Exotický bylinky v kuchyni? Určitě jo! Lemongrass je super do polévek nebo na marinády, dodá tomu takovou svěží chuť. Koriandr se hodí na saláty, do tacos nebo k asijským jídlům. Galangal je fajn na curry, má takovou zemitou chuť, ale pozor, není to jako zázvor. Co se týče čerstvých vs. sušených, většinou jsou čerstvé lepší, ale sušený taky jde, akorát je potřeba víc dávkovat. Kaktusový koření? Záleží na druhu, některý je fakt zajímavý a může dodat zajímavou chuť k masům nebo do sals. Zdravotní účinky? Některý bylinky mají antioxidační vlastnosti nebo pomáhají při trávení. Pěstování doma? Jasně, koriandr nebo bazalku zvládneš i na okně. Prostě experimentuj, neboj se chyb a uvidíš, co ti chutná!

114 slov
1.1 minut čtení
18. 12. 2024
Eva Švecová
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Obsah živin v exotických bylinách: Důvod pro jejich zařazení do jídelníčkuProzkoumejte výživové benefity exotických bylin a naučte se, jak je začlenit do vaší stravy pro zdravější život.
1000 slov
10 minut čtení
19. 1. 2021
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky