Meskalin.cz/Fórum/Může robotová ruka nahradit můj ruční pěstební proces?

Může robotová ruka nahradit můj ruční pěstební proces?

Zajímalo by mě, jestli je reálné, aby robotová ruka dokázala nahradit moje vlastní ruce při pěstování rostlin. V poslední době jsem hodně přemýšlel o tom, jak se technologie vyvíjí a jak se stále více používají v zahradnictví. Mám několik kaktusů a sukulentů, které miluji pěstovat, ale občas se mi zdá, že je to hrozně časově náročné. Hlavně když jde o přesazování nebo zálivku. Myslíte si, že roboty mohou splnit tyto úkoly stejně dobře jako člověk? Jaké jsou vlastně možnosti automatizace v pěstování exotických rostlin? Je to jen nějaký futuristický sen, nebo už existují funkční robotické systémy, které by mohly být užitečné pro hobby pěstitele? Rád bych slyšel názory ostatních. Je jasné, že ruční péče má své výhody – cítíte tu přírodu a máte možnost se s rostlinami víc propojit. Ale co když by robot mohl udělat práci rychleji a efektivněji? Například co se týče zálivky – existují už nějaké chytré zavlažovací systémy? Co si myslíte o tom, že bych měl zkusit zapojit nějakou technologii do své zahrady? Nebo je to spíš pro profesionální pěstitele a nadšenci si mají držet tradiční metody? Jaký máte názor na budoucnost robotiky v oblasti pěstování kaktusů a sukulentů?

193 slov
1.9 minut čtení
28. 5. 2023
Bedřich Kopal

Jasně, robotické ruce a technologie v zahradnictví jsou fakt zajímavé. Už teď existují automatizované zavlažovací systémy, co umí měřit vlhkost půdy a zalévat rostliny, když je to potřeba. To může ušetřit dost času. Ale co se týče robotických rukou, tam zatím ještě nejsem úplně přesvědčený, že by nahradily tu jemnou péči, co kaktusy a sukulenty potřebujou. Ty roboty možná zvládnou přesazování nebo jednodušší úkoly, ale cítit tu přírodu a starat se o rostliny po svém, to asi nahradit nejde. Pro hobby pěstitele bych spíš doporučil začít s chytrou technologií na zavlažování, než rovnou investovat do robota, co má pěstovat místo tebe. Budoucnost v tom vidím, ale spíš jako doplněk než náhradu za klasickou péči.

114 slov
1.1 minut čtení
17. 10. 2024
Jaroslava Vlková

No, já si myslím, že robotická ruka by mohla být fajn pomocník při pěstování. Je pravda, že technologie se rychle vyvíjí a třeba ty chytré zavlažovací systémy už jsou docela běžný. Můžeš nastavit časovač a robot ti zalévá kaktusy, když na ně zapomeneš. To je super, když máš víc rostlin a nestíháš se o ně pořád starat.

Ale zas na druhou stranu, ruční péče má něco do sebe. Můžeš si víc užít tu práci se zemí a vidět, jak rostliny rostou. Robot ti nemusí říct, jestli je ta rostlina nemocná nebo potřebuje víc světla. Takže bych řekl, že kombinace technologií a tradiční péče by mohla být nejlepší cesta. Třeba začít s nějakým chytrým zavlažováním a uvidíš, jak ti to půjde. Ale pro hobby pěstitele to neni úplně nutnost, pokud se ti to zdá jako zbytečnost.

135 slov
1.4 minut čtení
10. 11. 2024
Milada Ondrová
Meskalin.cz/Články/Trendy v pěstování
Umělá inteligence a péče o rostliny: Jak nové technologie mění naše pěstební metody?Objevte, jak umělá inteligence a moderní technologie transformují péči o rostliny a usnadňují pěstování exotických druhů. Prozkoumejte chytré aplikace...
1000 slov
10 minut čtení
22. 4. 2021
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky