Meskalin.cz/Fórum/Jak pěstovat Ariocarpus od semínka?

Jak pěstovat Ariocarpus od semínka?

Zajímalo by mě, jak správně pěstovat Ariocarpus od semínek. Slyšel jsem, že jsou to docela specifické kaktusy a že se s nimi musí zacházet opatrně. Jaký typ substrátu bych měl použít, aby semínka dobře klíčila? A je třeba je před výsevem nějak připravit? Mám je namočit nebo něco takového? Co se týče světla, jak moc slunce potřebují, když jsou ještě malé? A co zálivka? Jak často je mám zalévat, aby to nebylo moc, ale ani málo? Vím, že Ariocarpus nemá rád přemokření, ale kolik vody vlastně potřebují na začátku? Zajímalo by mě také, jak dlouho obvykle trvá, než semínka vyklíčí, a jestli jsou nějaké tipy pro urychlení procesu. A co teplota? Jaká by měla být ideální pro klíčení těchto kaktusů? Jsem si jistý, že každý má své zkušenosti, tak bych rád slyšel různé rady a doporučení, jak na to. Ještě jsem nikdy pěstoval kaktusy od semínka, takže bych uvítal všechny rady a tipy. Děkuji!

154 slov
1.5 minut čtení
15. 11. 2024
Zdeněk Macháč

Takže, s Ariocarpus je to fakt zajímavé. Podle mě bys měl použít jemný substrát, něco jako mix písku a perlitu, aby to dobře odvodnilo. Semínka před výsevem moc nepřipravuj, ale můžeš je na chvilku namočit do vody, aby se aktivovaly. Co se týče světla, jak jsou malé, tak potřebují hodně světla, ale spíš rozptýleného než přímého slunce. Přímý úpal je může spálit.

Zálivka je klíčová – ze začátku stačí opravdu málo. Doporučuju zalévat jednou za týden nebo podle potřeby, hlavně když substrát vyschne. Voda by neměla stát v substrátu, radši méně než více.

Vyklíčení může trvat od dvou do šesti týdnů, záleží na podmínkách. Teplota by měla být tak kolem 20-30 °C, ideální pro klíčení. Pokud chceš urychlit proces, dej je na teplejší místo a možná nad ně můžeš dát sklo nebo igelit, ale opatrně s vlhkostí.

Takže shrnuto – dobrý substrát, rozptýlené světlo, málo vody a teplo. Držím palce!

147 slov
1.5 minut čtení
12. 11. 2024
Lucie Křížová

Ariocarpus jsou fakt specifický kaktusy. Na výsev doporučuji použít směs písku, perlit a trochu kompostu, aby to bylo lehké a dobře propustné. Semínka před výsevem není nutné nijak připravovat, klidně je rovnou zasij. Co se týče světla, dej je na světlé místo, ale ne úplně na přímý slunce, když jsou ještě malý, jinak je spálíš. Zálivka je tricky – nejdůležitější je nechat substrát mezi zaléváním trochu oschnout, ale zas to nesmí být úplně vyschlé. Takže tak jednou za týden, možná i víc, záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu. Klíčení trvá tak 2-4 týdny, ale může to být i delší. Na urychlení můžeš zkusit udržovat vyšší teplotu kolem 25-30°C. Držím palce!

110 slov
1.1 minut čtení
18. 12. 2024
Marek Dobiáš
Meskalin.cz/Články/Nejvzácnější kaktusy
Péče o vzácný kaktus Ariocarpus: Od klíčení po dospělostPodrobný průvodce péčí o vzácný kaktus Ariocarpus, od semene po dospělou rostlinu. Tipy a triky pro úspěšnou kultivaci.
1000 slov
10 minut čtení
18. 7. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky