Meskalin.cz/Fórum/Jak se starat o dospělý Ariocarpus?

Jak se starat o dospělý Ariocarpus?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám doma dospělého Ariocarpus a chtěl bych se vás zeptat, jak nejlépe se o něj starat. Rád bych věděl, jaké jsou optimální podmínky pro jeho růst. Jak často by se měl zalévat, protože jsem slyšel, že je hodně citlivý na přemokření, ale zároveň potřebuje určité množství vody. Co se týče světla, jak moc sluníčka mu má být? Mám ho dávat přímo na okno nebo spíš do polostínu? A co teplota, jaké jsou ideální podmínky? Chtěl bych se také dozvědět, jestli je potřeba hnojit a jak často. Někde jsem četl, že by se mělo používat speciální hnojivo pro kaktusy, je to pravda? Mám také obavy z škůdců a různých nemocí. Jak poznám, že se něco děje? Co dělat, když začnou kořeny hnít nebo když listy žloutnou? Jaký typ substrátu je nejlepší pro Ariocarpus? Doufám, že mi můžete sdělit vaše tipy a zkušenosti. Každá rada se hodí a určitě pomůže nejen mně, ale i dalším, kteří mají stejného mazlíčka. Děkuji předem za vaše odpovědi!

168 slov
1.7 minut čtení
25. 12. 2023
Jarmila Volfová

Takže, co se týče péče o Ariocarpus, tak to chce fakt opatrnost. Zalévat bych doporučil tak jednou za 2-3 týdny v létě, ale pozor na přemokření! V zimě ho nech v suchu. Světlo má rád, takže ideál je nějaké světlé místo, ale ne přímo na poledním slunci, spíš polostín nebo ráno odpoledne. Teplota by neměla klesnout pod 10 °C, ideálně kolem 20-25 °C. Co se hnojení týče, jo, speciální kaktusové hnojivo je dobrá volba, ale stačí tak jednou za měsíc během vegetační sezóny. Škůdci a nemoci? Hlavně sleduj kořeny – pokud začneš vidět nějaké hniloby, tak je to špatně. Žloutnutí listů může znamenat moc vody nebo nedostatek živin. Substrát by měl být propustný, ideálně směs písku a zeminy na kaktusy. Tak držím palce!

123 slov
1.2 minut čtení
5. 1. 2025
Robert Pecka

Takže, co se Ariocarpusu týče, tady je pár tipů. Určitě ho dej na světlé místo, ideálně na slunce, ale pozor na přímé polední paprsky, to by mohlo spálit jeho jemnou kůru. Co se týká zalévání, tak to chceš brát s rezervou. Zálivku dej až když je substrát úplně suchý, jinak můžeš skončit s hnijícími kořeny. V zimě klidně nechej kaktus v suchu, on to snáší. Teplota mu vyhovuje mezi 20-30°C, ale v zimě to může být i víc chladnější. Hnojit bys měl maximálně jednou za měsíc v sezóně a klidně použij hnojivo pro kaktusy. Na substrát dej něco propustného, ideálně směs písku a zeminy pro kaktusy. Škůdci jako mšice nebo svilušky můžou být problém, tak občas zkontroluj listy. Když začne žloutnout nebo kořeny hnít, tak to většinou znamená, že se to přehnalo s vodou. Takže prostě opatrně a sleduj ho. Držím palce!

142 slov
1.4 minut čtení
4. 1. 2025
Kamila Daňková
Meskalin.cz/Články/Nejvzácnější kaktusy
Péče o vzácný kaktus Ariocarpus: Od klíčení po dospělostPodrobný průvodce péčí o vzácný kaktus Ariocarpus, od semene po dospělou rostlinu. Tipy a triky pro úspěšnou kultivaci.
1000 slov
10 minut čtení
18. 7. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky