Meskalin.cz/Fórum/Jak hnojit orchideje, aby hezky rostly?

Jak hnojit orchideje, aby hezky rostly?

Mám doma několik orchidejí a chtěl bych, aby mi hezky rostly a kvetly. Vím, že hnojení je důležité, ale vůbec nevím, jak na to. Jaký druh hnojiva bych měl použít? Mám si vybírat speciální hnojivo určené přímo pro orchideje, nebo stačí nějaké univerzální? Jak často bych měl hnojit? Každý týden, nebo stačí jednou za měsíc? A co se týče množství, kolik hnojiva mám přidávat do vody při zalévání? Zajímá mě také, jestli je dobré hnojit během kvetení, nebo to mám nechat až po odkvětu? Slyšel jsem, že některé hnojiva můžou být pro orchideje příliš silná, tak jak poznám, že jsem to s hnojením přehnal? A ještě jedna věc - je lepší hnojit na mokrou nebo suchou zeminu? Doufám, že mi někdo poradí, jak správně hnojit orchideje, abych z nich měl krásné a zdravé rostliny.

134 slov
1.3 minut čtení
14. 6. 2024
Bedřich Čermák

Takže, hnojení orchidejí je fakt důležitý, pokud chceš, aby hezky rostly a kvetly. Určitě se vyplatí koupit speciální hnojivo na orchideje, protože maj jiný potřeby než normální květiny. Můžeš taky použít univerzální hnojivo, ale dej pozor na to, aby nebylo moc silný.

Co se týče frekvence, tak jednou za 2-4 týdny je většinou fajn. Při hnojení se drž doporučenýho množství na obalu, většinou to bývá třeba jedna čajová lžička na litr vody. Při zalévání je dobrý hnojit na mokrou zeminu, aby to rostlinkám lépe vstřebalo.

Hnojení během kvetení? To záleží, někteří radí hnojit i v tu dobu, aby orchideje měly dost živin. Ale když vidíš, že rostlina je oslabená nebo má špatné listy, tak s hnojením radši chvíli počkej.

Jak poznat, že jsi to přehnal? Pokud začneš vidět spálené konce listů nebo žloutnutí, tak to může být znamení. Takže opatrně! Drž se toho a snad se ti podaří mít krásný orchideje.

149 slov
1.5 minut čtení
21. 2. 2024
Adam Hladík

Takže k tomu hnojení orchidejí. Určitě si pořiď hnojivo přímo na orchideje, ty univerzální moc nefungujou, protože orchideje mají specifické potřeby. Hnojit můžeš jednou za měsíc, ale během vegetačního období, tedy na jaře a v létě, klidně i každé 2-4 týdny. Množství hnojiva většinou najdeš na obalu, ale obecně se doporučuje 1/4 nebo 1/2 doporučené dávky. Když hnojíš při zalévání, tak hnoj na mokrou půdu je lepší, aby se to pořádně propojilo. Kvetení je dobré podpořit hnojením, tak klidně hnoj i během něj. Když vidíš, že listy žloutnou nebo se objevují spálené okraje, tak to znamená, že jsi to s hnojením přehnal. Tak hodně štěstí s orchidejema!

107 slov
1.1 minut čtení
12. 7. 2023
Milada Jirásková
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Klíčové živiny pro zdravý růst orchidejí: Co a kdy hnojit?Objevte, jaké jsou klíčové živiny pro orchideje a jak správně hnojit vaše květiny, aby rostly zdravě a krásně. Získejte tipy a triky pro úspěšné pěsto...
1000 slov
10 minut čtení
18. 6. 2020
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky