Meskalin.cz/Fórum/Kolik hnojiva dát mé orchideji?

Kolik hnojiva dát mé orchideji?

Mám doma orchidej a chtěl bych se zeptat, jaké hnojivo je pro ni nejlepší a kolik ho vůbec mám dávat? Slyšel jsem, že orchideje potřebují speciální péči a že hnojení je důležité pro jejich zdravý růst a kvetení. Ale kolik hnojiva je vlastně ideální? Mám na mysli nejen to, jak často by se mělo hnojit, ale i to, jestli je dobré používat tekuté hnojivo nebo spíše nějaké granule. A jaká značka by byla vhodná? Vím, že některé přípravky jsou určené přímo pro orchideje, ale nejsem si jistý, co přesně hledat. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké znaky, podle kterých bych mohl poznat, že orchidej dostává příliš málo nebo naopak příliš mnoho hnojiva. Jak poznám, že moje rostlina je spokojená? A co když náhodou udělám chybu s dávkováním? Bude to mít vážné následky? Rád bych se vyhnul tomu, abych ji zničil nebo přehnojil. Pokud máte nějaké tipy nebo rady ohledně hnojení orchidejí, budu moc rád za každou informaci. Díky!

159 slov
1.6 minut čtení
11. 8. 2021
Martina Krausová

Není to až tak složitý, když víš, co děláš. Orchideje většinou potřebují speciální hnojivo určené přímo pro ně. Můžeš použít tekuté hnojivo, to je snadnější na dávkování. Dávkování bývá většinou na obalu, ale obecně se doporučuje hnojit každé 2-4 týdny během růstový sezony (jaro/léto) a v zimě omezit nebo úplně přestat. Co se týče značek, tak třeba "Orchid Focus" nebo "Dyna-Gro" jsou docela populární a fungují dobře.

Pozoruj svou orchidej – pokud listy žloutnou, můžeš mít problém s přehnojením, a naopak slabý růst nebo žádné květy můžou znamenat nedostatek živin. Když uděláš chybu v dávkování, tak se to dá zpravit tím, že na nějakou dobu přestaneš hnojit a dáš rostlině čas se vzpamatovat. Takže v klidu, dá se to zvládnout!

119 slov
1.2 minut čtení
10. 11. 2024
Marie Zemanová

Něco k hnojivu pro orchideje. Doporučuji používat speciální hnojivo pro orchideje, to je důležitý krok. Co se týče dávkování, většinou platí, že je dobré hnojit jednou za dva týdny během vegetačního období, což je na jaře a v létě. V zimě se hnojení může snížit na jednou za měsíc nebo i méně. Tekuté hnojivo je fajn, rychle se vstřebá, granule můžeš používat, ale to trvá déle, než se uvolní živiny.

Značky jako třeba Orchid Focus nebo jiné specializované přípravky jsou obvykle dost dobré. Sleduj svou rostlinu – pokud má žluté listy, můžeš mít problém s přehnojením. Naopak, když neroste nebo nekvete a má slabé listy, možná jí chybí živiny. Když s dávkováním uděláš chybu, tak to může být problém, ale většinou se to dá napravit tím, že dáš pauzu v hnojení a pořádně propláchneš substrát vodou. Takže buď opatrný a radši míň než víc na začátku!

145 slov
1.5 minut čtení
14. 8. 2024
Libor Zich
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Klíčové živiny pro zdravý růst orchidejí: Co a kdy hnojit?Objevte, jaké jsou klíčové živiny pro orchideje a jak správně hnojit vaše květiny, aby rostly zdravě a krásně. Získejte tipy a triky pro úspěšné pěsto...
1000 slov
10 minut čtení
18. 6. 2020
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky