Meskalin.cz/Fórum/Kdy mám začít s hnojením orchidejí?

Kdy mám začít s hnojením orchidejí?

Orchideje jsou nádherné květiny, které si získávají srdce mnoha pěstitelů a milovníků rostlin. Vím, že je důležité jim věnovat tu správnou péči, zejména co se týče hnojení, ale mám v tom trochu zmatek. Chtěla bych se zeptat, kdy je ten správný čas začít s hnojením orchidejí? Vím, že každá orchidej může mít trochu jiné potřeby, ale zda existují nějaké obecné pravidla, na která bych se mohla spolehnout. Mám několik druhů a chtěla bych zjistit, jestli je lepší začít hnojit už na jaře, nebo počkat až na léto? A jak poznám, že rostlina potřebuje hnojivo? Zajímalo by mě také, jestli by mělo být hnojivo tekuté nebo granulované a jak často bych měla hnojit? A co když se mi zdá, že orchidej roste dobře i bez něj? Je to normální? Myslím, že tyto informace by pomohly nejen mě, ale i dalším začátečníkům, kteří se snaží pochopit základy péče o orchideje. Děkuji za rady a tipy!

153 slov
1.5 minut čtení
30. 6. 2020
Aleš Pešek

Hnojení orchidejí se doporučuje začít na jaře, když rostlina začne růst a vyhazovat nové listy nebo kořeny. Většina orchidejí, jako třeba Phalaenopsis, má růstové období na jaře a v létě, takže to je ideální čas pro hnojení. Někteří pěstitelé doporučují použít tekuté hnojivo, protože se snadno dávkuje a rychle se vstřebává. Granulované hnojivo může být fajn, ale trvá déle, než se uvolní živiny. Hnojit bys měla zhruba jednou za dva až čtyři týdny během aktivního růstu. Pokud orchidej roste dobře i bez hnojiva, je to normální, zvlášť pokud má dobrou půdu a dostatek světla. Sleduj rostlinu - pokud začíná žloutnout nebo přestává růst, možná potřebuje živiny. Takže zkus hnojit na jaře a pak uvidíš! Dobrou luck!

116 slov
1.2 minut čtení
27. 4. 2023
Nikola Coufalová

Obecně platí, že nejlepší čas na hnojení orchidejí je na jaře, když začínají růst a rozvíjet nové listy a květy. V létě můžeš pokračovat v hnojení, ale v zimě bys měla přestat, protože rostlina je v klidovém stavu. Hnojit můžeš tekutým hnojivem určeným pro orchideje, to se snadněji aplikuje. Granulované hnojivo je taky fajn, ale popravdě je to méně běžné. Co se týče frekvence, většinou stačí hnojit jednou za měsíc, ale pokud máš pocit, že orchidej roste dobře i bez něj, tak jí klidně dej pauzu. Je normální, že některé rostliny vypadají spokojeně i bez hnojení, ale časem se jim minerály můžou vyčerpat. Sleduj listy a kořeny – pokud začnou žloutnout nebo vadnout, může to být známka nedostatku živin. Držím palce!

121 slov
1.2 minut čtení
2. 9. 2021
Martin Mašek
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Klíčové živiny pro zdravý růst orchidejí: Co a kdy hnojit?Objevte, jaké jsou klíčové živiny pro orchideje a jak správně hnojit vaše květiny, aby rostly zdravě a krásně. Získejte tipy a triky pro úspěšné pěsto...
1000 slov
10 minut čtení
18. 6. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky