Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že má moje orchidej hnilobu kořenů?

Jak poznám, že má moje orchidej hnilobu kořenů?

Mám doma krásnou orchidej, kterou se snažím pečlivě pěstovat, ale teď mám obavy, že by mohla mít hnilobu kořenů. Rád bych věděl, jaké jsou příznaky, podle kterých bych mohl poznat, že něco není v pořádku. Četl jsem, že hniloba může být způsobena přemokřením nebo špatným substrátem a já si nejsem úplně jistý, jestli moje rostlina dostává tu správnou péči. Jaké známky bych měl sledovat? Mohu rozpoznat hnilobu podle vzhledu kořenů nebo květů? Mám se podívat na barvu a konzistenci kořenů, nebo je lepší se zaměřit na zdraví listů? Je možné, že by orchidej vykazovala nějaké jiné symptomy ještě před tím, než dojde k viditelné hnilobě? Taktéž mě zajímá, zda je lepší ji přesadit a zkontrolovat kořeny nebo jen počkat a doufat v zázrak. Snad mi někdo poradí, co dělat, abych svou orchidej zachránil než bude příliš pozdě.

137 slov
1.4 minut čtení
5. 11. 2024
Rudolf Hloušek

Když má tvoje orchidej hnilobu kořenů, tak to většinou poznáš podle pár věcí. Zaprvé, koukni na kořeny – pokud jsou hnědé, slizké a měkké, tak to vypadá špatně. Zdravé kořeny by měly být zelené a pevné. Další znak je, že listy můžou začít žloutnout nebo vadnout. Občas i květy mohou opadávat dřív než obvykle. Pokud máš pocit, že substrát je pořád mokrý a orchidej se ti už delší dobu nedaří, možná je čas ji přesadit. Přesazení může pomoci, abys viděl, co se děje s kořeny. Pokud jsou hodně shnilé, tak je třeba je oříznout a dát novou půdu. Někdy je lepší jednat dřív, než čekat na zázrak. Drž se a nezapomeň na správnou péči – to znamená ne přemokřit a vybrat dobrý substrát.

123 slov
1.2 minut čtení
24. 11. 2022
Zuzana Poláková

Když máš podezření, že orchidej trpí hnilobou kořenů, podívej se na kořeny. Zdravé kořeny by měly být zelené a pevné, zatímco hniloba se projevuje černými nebo hnědými, měkkými a slizkými kořeny. Také bys měl zkontrolovat listy – pokud žloutnou nebo vadnou, může to být známka problémů. Většinou hniloba vzniká, když je orchidej přelité nebo má špatný substrát, takže je dobré si projít, jak ji zaléváš a jestli není substrát příliš mokrý. Pokud máš podezření na hnilobu, nejlepší je ji opatrně přesadit a zkontrolovat kořeny. Když najdeš nějaké shnilé, tak je radši odstřihni. Čím dřív to uděláš, tím větší šanci na záchranu máš.

102 slov
1 minut čtení
20. 9. 2024
Kateřina Jirková
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Jak rozpoznat a řešit nejčastější choroby orchidejí?Naučte se, jak identifikovat a léčit běžné choroby orchidejí. Tento článek nabízí užitečné tipy a triky pro údržbu zdravých orchidejí a prevenci onemo...
1000 slov
10 minut čtení
24. 8. 2021
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky