Meskalin.cz/Fórum/Jak se zbavit škůdců na orchidejích?

Jak se zbavit škůdců na orchidejích?

Mám trochu problém se svými orchidejemi a potřebuju radu. Všiml jsem si, že se na nich objevili nějaký škůdci, nejspíš mšice nebo něco takovýho. Když jsem je prohlížel, tak jsem našel i nějaké pavučinky, takže asi i sviluški. Nechci přijít o svoje krásné květiny, protože s nimi mám dost práce a jsou to moje oblíbené rostliny. Zkoušel jsem je umýt vodou, ale zdá se mi, že to moc nepomohlo. Mám se pokusit o nějaké chemické přípravky, nebo mám zkusit něco přírodního? Hledal jsem na netu různý tipy a rady, ale někdy jsou ty informace dost protichůdné, tak nevím, co vlastně funguje a co ne. Jaký máte zkušenosti vy? Co pomohlo vám? Je lepší jednat hned, nebo třeba počkat? Myslíte si, že by to mohlo ovlivnit i ostatní rostliny v okolí? Děkuju za jakoukoli pomoc!

134 slov
1.3 minut čtení
21. 8. 2024
Marek Doležel

Takže, mšice a sviluški, to je fakt problém. Já bych zkusil nejdřív nějaký přírodní řešení. Můžeš zkusit umýt orchideje mýdlovou vodou, nebo použít neemový olej. Ten je prý super na škůdce. Je dobrý jednat hned, ať se ti to nerozšíří na ostatní rostliny. Chemii bych bral až jako poslední možnost, protože můžeš orchideje poškodit. Mě osobně pomohlo i občasné stříkání vodou na listy, to může pomoct proti sviluškám. Drž se toho a snad se ti je podaří zachránit!

78 slov
0.8 minut čtení
29. 12. 2024
Eva Švecová

Nejlepší je jednat co nejdřív, škůdci se rychle množí a můžou napadnout i ostatní rostliny. Zkus chemické přípravky, co jsou na mšice a svilušky, ale dej pozor, aby to nebylo moc silný pro orchideje. Přírodní metody jako mýdlový roztok nebo česneková voda taky můžou fungovat. Hlavně pravidelně kontroluj rostliny a odstraňuj napadené listy, jestli to jde. Můžeš zkusit i umýt listy vodou s kapkou mýdla. Pokud se to moc rozšířilo, tak je lepší je oddělit od ostatních květin, dokud to nevyřešíš. Držím palce!

83 slov
0.8 minut čtení
16. 12. 2024
Robert Beran
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Jak rozpoznat a řešit nejčastější choroby orchidejí?Naučte se, jak identifikovat a léčit běžné choroby orchidejí. Tento článek nabízí užitečné tipy a triky pro údržbu zdravých orchidejí a prevenci onemo...
1000 slov
10 minut čtení
24. 8. 2021
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky