Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když listy mojí orchideje zhnědnou?

Co dělat, když listy mojí orchideje zhnědnou?

Nedávno jsem si všiml, že listy mé orchideje začínají zhnědnout a vůbec nevím, co s tím mám dělat. Mám ji už nějakou dobu a nikdy se mi tohle nestalo. Nechtěl bych ji ztratit, protože je to moje oblíbená rostlina. Zkoušel jsem ji přesazovat a dával jí i speciální hnojivo na orchideje, ale tohle zhnědnutí se pořád zhoršuje. Mám strach, že ji zalévám moc nebo málo, ale nejsem si jistý. Když jsem se díval na internet, našel jsem spoustu různých rad, ale všechny se lišily. Někteří lidé říkají, že je to známka hniloby kořenů, jiní tvrdí, že může být příliš blízko k oknu nebo že dostává moc světla. Jak poznám, jestli je problém v zalévání nebo třeba v osvětlení? Jaké jsou hlavní příčiny zhnědnutí listů u orchidejí? Mám ji sundat z parapetu? Čím lépe jí mohu pomoci? Pokud máte nějaké zkušenosti nebo tipy, jak zachránit orchidej s hnědými listy, budu moc vděčný za každou radu.

154 slov
1.5 minut čtení
13. 11. 2024
Ludmila Havelková

Zdravím, to zhnědnutí listů může být fakt problém. Tohle se může stát z různých důvodů. Prvně se podívej na zalévání – orchideje nemají rády, když je moc vody, ale ani když je sucho. Zkus si zjistit, jestli ti kořeny nehnijou, to bys poznal podle tmavých, měkkých kořenů. Pokud máš orchidej na přímém slunci, tak to taky může být příčina. Mohlo by jí pomocit i přesunout trochu dál od okna, aby nedostávala tolik světla. Hnojivo na orchideje je fajn, ale dej pozor, abys to nepřehnal – radši míň než víc. Zkontroluj i vlhkost vzduchu, orchideje mají rády vlhko. Takže jestli můžeš, zkús ji rosnit nebo mít vedle ní mističku s vodou. Držím palce!

112 slov
1.1 minut čtení
26. 12. 2024
Ivana Karásková

Zhnědnutí listů orchideje může mít pár příčin. Nejdřív se podívej na to, jak často ji zaléváš. Přemokření je častý problém – zkontroluj, jestli má kořeny hnilobu. Pokud jsou černé nebo měkké, tak to vypadá na hnilobu. Zkus ji nechat vyschnout a zalévej méně, třeba jednou za týden.

Další věc je světlo. Orchideje mají rády jasné, ale nepřímé světlo. Pokud je moc blízko oknu a dostává přímé slunce, může to taky způsobit zhnědnutí listů. Jestli ji máš na parapetu, zkus ji posunout o kousek dál.

Někdy může být problém i s teplotou – orchideje mají rády stabilní teplo, takže se vyhni průvanu nebo příliš studeným místům. Hnojivo může pomoct, ale dej si pozor, abys ho nepřehnal.

Takže zkontroluj to s vodou a světlem, snad to pomůže a orchidej se vzpamatuje.

129 slov
1.3 minut čtení
20. 9. 2024
Bohumil Vojtěch
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Jak rozpoznat a řešit nejčastější choroby orchidejí?Naučte se, jak identifikovat a léčit běžné choroby orchidejí. Tento článek nabízí užitečné tipy a triky pro údržbu zdravých orchidejí a prevenci onemo...
1000 slov
10 minut čtení
24. 8. 2021
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky