Meskalin.cz/Fórum/Jak poznat, že mají moje rostliny příliš velké kořeny?

Jak poznat, že mají moje rostliny příliš velké kořeny?

Zajímá mě, jak se dá poznat, že moje rostliny mají příliš velké kořeny. V poslední době jsem si všiml, že některé z mých kaktusů a sukulentů, které jsem si pořídil nedávno, začaly nějak divně vypadat. Některé z nich se mi zdají pomalejší v růstu a dokonce i listy vypadají trochu zvadle. Mám pocit, že by to mohlo mít něco společného s kořeny. Jak bych mohl zjistit, jestli jsou kořeny příliš velké nebo jestli už vyplnily celý květináč? Myslím si, že by to mohlo hrát roli v tom, jak rostliny prospívají. O co bych měl konkrétně dbát při kontrole kořenů? Měl bych vzít rostliny ven z květináče a podívat se na kořenový bal? A co když zjistím, že jsou kořeny skutečně přerostlé? Jaký postup bych měl následovat? Je lepší je přesadit do většího květináče nebo třeba zkrátit kořeny? A co pokud se bojím, že bych mohl rostlíně uškodit? Jaké jsou příznaky toho, že kořenový systém může být problémový a jak se dá tomuto stavu vlastně předejít? Děkuji za jakékoliv rady a zkušenosti.

171 slov
1.7 minut čtení
5. 12. 2024
Vladimíra Staňková

Tak jo, poznat, že máš kořeny příliš velký je celkem jednoduchý. Pokud rostlina vypadá zvadle, pomalu roste nebo má žloutnoucí listy, může to být signál. Můžeš ji vytáhnout z květináče a zkontrolovat kořenový bal. Když uvidíš hodně kořenů, které se kroutí a jsou hnědé nebo se tlačí ven z drenážních otvorů, tak to fakt není dobře. Když zjistíš, že jsou kořeny přerostlé, nejlepší je je přesadit do většího květináče s novým substrátem. Zkracovat kořeny je riskantní a můžeš tím rostlině ublížit, takže radši ne. Aby ses tomuhle stavu vyhnul, měj rostliny v květináčích, co jsou pro ně akorát velké a přesazuj je pravidelně. Drž je na dobrém světle a nezapomeň na tu správnou zálivku, jinak můžou začít trpět.

118 slov
1.2 minut čtení
5. 1. 2025
Jana Eliášová

Když máš podezření, že kořeny jsou moc velký, tak se na to můžeš podívat. Jestli rostlina vypadá zvadle nebo neroste, tak to může být známka přeplnění květináče. Můžeš ji opatrně vyndat z květináče a kouknout se na kořenový bal. Když jsou kořeny hodně spletité a vyplňují celý květináč nebo dokonce koukají ven, tak asi potřebujou víc místa.
Pokud zjistíš, že kořeny jsou přerostlé, tak bych doporučil přesadit do většího květináče s čerstvou zeminou. Zkracování kořenů je možný, ale může to být riskantní, pokud se necítíš jistě. Při přesazování buď opatrnej, aby ses nedostal k poškození rostliny.
Aby ses tomu vyhnul do budoucna, tak zkus pravidelně kontrolovat kořenový systém a přemýšlet o přesazení dřív, než se rostliny začnou chovat divně. Dobrý tip je taky používat květináče s otvory na dně, aby se voda mohla dobře odvádět a kořeny nezůstávaly ve vlhku příliš dlouho.

144 slov
1.4 minut čtení
4. 1. 2025
Roman Král
Meskalin.cz/Články/Kombinace rostlin
Jak řešit problémy s kořenovým systémem rostlin při jejich kombinaciObjevte, jak správně kombinovat rostliny a předejít problémům s jejich kořenovými systémy. Naučte se volit ideální substrát pro optimální růst.
1000 slov
10 minut čtení
8. 5. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky