Meskalin.cz/Fórum/Můžou spolu růst různé druhy sukulentů?

Můžou spolu růst různé druhy sukulentů?

Zajímalo by mě, jestli se mohou vedle sebe pěstovat různé druhy sukulentů, když každý z nich má úplně jiné potřeby co se týče kořenů a zálivky. Mám doma několik druhů, některé potřebují hodně vody a jiné naopak téměř žádnou, tak se ptám, jestli může být problém, když je dám do jedné květináče. Nechci, aby se navzájem škodily, ale na druhou stranu bych je rád měl pohromadě, protože se mi to líbí. Jaké jsou zkušenosti ostatních pěstitelů? Je lepší mít každý druh zvlášť nebo to nějak jde zkombinovat? Co byste doporučili pro optimální růst a zdraví rostlin? A co třeba substrát – měl by být stejný pro všechny nebo se to taky liší podle druhu? Děkuju za jakékoli rady a tipy!

120 slov
1.2 minut čtení
3. 7. 2024
Kateřina Holušová

Takže, co se týče pěstování různých sukulentů spolu, je to trochu risk. Pokud máš druhy s hodně rozdílnýma potřebama co se týče vody a substrátu, může to být problém. Někdy se to daří, ale většinou je lepší mít je oddělený. Třeba ty, co potřebujou hodně vlhkosti, budou trpět, když je dáš k těm, co skoro nic nepotřebujou. Substrát by taky měl být přizpůsobený každému druhu. Některé potřebujou propustnější, jiné zase bohatší na živiny. Takže pokud chceš mít zdravý rostliny, doporučil bych to radši rozdělit. Jo, je to hezký mít je pohromadě, ale zdraví rostlin by mělo být na prvním místě.

100 slov
1 minut čtení
16. 11. 2024
Magdaléna Palečková

Hele, já mám takovou zkušenost, že to moc dobře nejde. Sukulenty mají fakt různý potřeby, takže když je dáš do jednoho květináče, můžeš mít na jednom místě ty, co chtějí víc vody a pak ty, co si vystačí s málem. Může se stát, že ty vodomilné budou mít kolem sebe moc vlhko a začnou hnít, zatímco ty sušší trpí nedostatkem. Takže já bych doporučil spíš každý druh zvlášť. Co se týče substrátu, tak taky záleží na druhu. Některý preferují hrubší substrát s dobrou drenáží, jiný potřebujou něco jemnějšího. Takže se vyplatí to trochu prozkoumat a případně udělat mix nebo mít různý květináče. Mně se osvědčilo mít je oddělené a pak je hezky vidět i rozlišit. Když tak zkus nějakou kombinaci menších květináčů, třeba to bude vypadat dobře a rostliny budou šťastný.

131 slov
1.3 minut čtení
29. 12. 2024
Richard Sládek
Meskalin.cz/Články/Kombinace rostlin
Jak řešit problémy s kořenovým systémem rostlin při jejich kombinaciObjevte, jak správně kombinovat rostliny a předejít problémům s jejich kořenovými systémy. Naučte se volit ideální substrát pro optimální růst.
1000 slov
10 minut čtení
8. 5. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky