Meskalin.cz/Fórum/Jak se vypořádat s kaktusy, které si škubou kořeny?

Jak se vypořádat s kaktusy, které si škubou kořeny?

Zdravím všechny milovníky kaktusů! Dneska bych chtěl/a otevřít téma, které mě už delší dobu trápí. Mám několik druhů kaktusů, které jsem si pořídil/a nedávno a asi dva z nich se začínají dost divně chovat. Mám pocit, že si navzájem škubou kořeny, nebo alespoň tak to vypadá. Nejdřív jsem si myslel/a, že to je normální součást jejich růstu, ale teď už jsem si tím jistý/á, že to není úplně v pořádku. Někdy se mi zdá, že když je jeden kaktus přesazený do nového květináče vedle druhého, jakoby se snažili vzájemně poškodit nebo vytlačit. Dělají to i ti menší, takže se obávám o jejich zdraví a celkovou kondici. Nevíte, co by mohlo být příčinou? Je to normální chování kaktusů? Jak mám správně řešit situaci, aby se ukončilo tohle 'poškubávání'? Mám je oddělit do různých květináčů nebo je nechat pohromadě? A co se týče péče o kořeny – jak poznám, jestli jsou zdravé? Máte někdo podobnou zkušenost s kaktusy? Rád/a bych slyšel/a vaše názory a rady. Díky moc!

165 slov
1.7 minut čtení
12. 6. 2024
Denisa Čermáková

To, co popisuješ, vypadá spíš na stres kaktusů než že by skutečně škubaly kořeny. Kaktusy jsou většinou dost samostatné a nevadí jim být vedle sebe, ale pokud jsou v těsném prostoru nebo mají málo místa, můžou se dost zatěžovat. Zkus je oddělit do různých květináčů, aby měly víc prostoru. Co se týče kořenů, podívej se na ně, jestli nejsou hnijící nebo suché. Zdravé kořeny by měly být světlé a pevné. A nezapomeň na správný substrát a drenáž! Také pozor na zálivku, moc vody může způsobit problémy s kořeny. Snad to pomůže!

91 slov
0.9 minut čtení
25. 11. 2024
Jitka Havelková

Tohle se mi taky stalo, takže víc než známé. Kaktusy jsou někdy dost zvláštní, když je dáš dohromady. Může to být tím, že mají málo místa pro kořeny a začnou si konkurovat o živiny nebo prostě nemají rády společnost. Doporučuji je oddělit do různých květináčů, aby měly každý svůj prostor. Taky se podívej na kořeny, měly by vypadat svěže a nehnilé. Pokud jsou tmavé nebo rozpadlé, tak je lepší je ostříhat a přesadit do nové půdy. A nezapomeň na dobrý drenážní systém, aby se jim netvořila plíseň. Takže jo, oddělování by mohlo být řešení a dej pozor na péči o ně. Držím palce!

103 slov
1 minut čtení
7. 1. 2025
Šárka Doležalová
Meskalin.cz/Články/Kombinace rostlin
Jak řešit problémy s kořenovým systémem rostlin při jejich kombinaciObjevte, jak správně kombinovat rostliny a předejít problémům s jejich kořenovými systémy. Naučte se volit ideální substrát pro optimální růst.
1000 slov
10 minut čtení
8. 5. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky