Meskalin.cz/Fórum/Jak se zbavit mšic na kaktusu bez chemie?

Jak se zbavit mšic na kaktusu bez chemie?

Mám velký problém se svým kaktusem, který se zdá být napadený mšicemi. Nikdy jsem si nemyslel, že by se to mohlo stát právě mému miláčkovi, ale teď vidím, jak se na něm ty malé potvůrky množí a já nevím, co s tím dělat. Hledám nějaké přírodní metody, jak se zbavit mšic, protože nechci používat žádné chemické postřiky, které by mohly poškodit moji rostlinu nebo okolní přírodu. Slyšel jsem o různých domácích receptech a způsobech, jako je použití mýdlového roztoku nebo česneku. Ale nevím, jestli to opravdu funguje a v jakých poměrech bych to měl připravit. Můžete mi doporučit nějaké osvědčené metody? Jaké jsou nejlepší přírodní způsoby na odstranění mšic z kaktusů? A co třeba prevenci? Jak můžu zabránit tomu, aby se mšice v budoucnu vrátily? Mám také pocit, že jsem někde četl o tom, že některé rostliny odpuzují mšice – je to pravda? Jaké rostliny bych měl pěstovat vedle svých kaktusů? Když už jsem u toho, co si myslíte o používání hmyzožravých rostlin jako pomocníků v boji proti mšicím? Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale opravdu bych rád našel efektivní a šetrné řešení pro svého kaktusa. Předem moc díky za jakékoli rady!

193 slov
1.9 minut čtení
18. 6. 2024
Štěpán Vlček

Nejlepší způsob, jak se zbavit mšic na kaktusu bez chemie, je zkusit mýdlový roztok. Smíchej vodu a přírodní mýdlo (ideálně bez parfemace) v poměru 1 lžíce mýdla na 1 litr vody. Tímto roztokem kaktus opatrně postříkej, hlavně na místa, kde jsou mšice. Další možnost je česnek – rozmixuj pár stroužků česneku s vodou a nechej to přes noc odstát. Pak přeceď a použij jako postřik. Co se týče prevence, snaž se udržovat kaktus v dobré kondici – zdravé rostliny jsou méně náchylné k napadení. Můžeš vedle kaktusů pěstovat bylinky jako třeba bazalku nebo máta, ty prý odpuzují mšice. A co se týče hmyzožravých rostlin, některé jako mucholapka můžou být fajn pomocníci, ale nečekej, že to vyřeší všechno. Držím palce, ať se ti podaří mšice rychle vyhnat!

126 slov
1.3 minut čtení
14. 1. 2025
Zdeněk Havel

Mšice na kaktusech jsou fakt nepříjemnost. Zkus mýdlový roztok – smíchej vodu s trochou tekutého mýdla (tak 1-2 lžíce na litr vody) a postříkej jím kaktus. Dělej to pravidelně, ideálně jednou za pár dní, dokud nezmizí. Česnek je taky dobrý, udělej si česnekovou vodu (několik stroužků rozmixovaných s vodou) a postříkej tím rostlinu. Další možnost je použít neemový olej, který je přírodní repelent. Co se prevence týče, snaž se kaktusy pravidelně kontrolovat a nedávat je moc blízko k sobě, aby se nemohly snadno přenášet škůdci. Některé rostliny fakt odpuzují mšice, třeba levandule nebo bazalka – zkus je mít poblíž. Hmyzožravé rostliny můžou být fajn, ale na mšice asi moc nefungují. Určitě to chce trpělivost a vytrvalost!

116 slov
1.2 minut čtení
26. 12. 2024
Hana Vítková
Meskalin.cz/Články/Přírodní pesticidy
Jak ochránit kaktusy před škůdci pomocí přírodních metod?Podrobný návod na ochranu kaktusů a sukulentů před škůdci s využitím přírodních pesticidů a dalších metod.
1000 slov
10 minut čtení
23. 2. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky