Meskalin.cz/Fórum/Citronová šťáva a plísně na kaktusech – funguje to?

Citronová šťáva a plísně na kaktusech – funguje to?

Zdravím všechny nadšence do kaktusů a sukulentů! Mám dotaz ohledně boje s plísněmi, které se mi objevily na mém oblíbeném kaktusu. Slyšel jsem, že citronová šťáva má nějaké přírodní antibakteriální a antifungální vlastnosti, tak mě napadlo, jestli by mohla být užitečná i proti těmto nechtěným plísním. Myslíte si, že je bezpečné aplikovat citronovou šťávu přímo na kaktusy? Neohrozí to rostlinu nebo ji nějak nepoškodí? Už jsem zkoušel různé chemické prostředky, ale nerad bych ublížil svému kaktusu. Zajímalo by mě, jestli máte někdo zkušenosti s tímto způsobem čištění nebo léčby plísní pomocí citronu. Je lepší citronovou šťávu zředit vodou před aplikací, nebo ji použít v čisté formě? A co takhle frekvence aplikace? Jak často bych měl ošetření opakovat? Budu rád za jakékoliv rady a tipy, abych ochránil své rostliny a vyhnul se dalším problémům s plísněmi. Díky moc!

137 slov
1.4 minut čtení
11. 11. 2024
Vlastimil Janoušek

Tak já osobně bych byl s citronovou šťávou opatrnej. Má to sice nějaký antifungální vlastnosti, ale kaktusy jsou docela citlivý na kyseliny a pH. Mě se stalo, že jsem zkusil citronovou šťávu na sukulentu a trošku se mu to nelíbilo, začal žloutnout. Pokud to chceš zkusit, možná radši ředění s vodou, tak třeba 1:1 nebo 1:2. A co se týče aplikace, tak spíš na postižený místa, ale ne moc často. Třeba jednou za týden? Každopádně dávej pozor na slunce, ať se ti to nespálí. Pokud to budeš dělat, koukni pořádně, jak na tom kaktus je po ošetření. Důležitý je taky zajistit dobrý odvodnění a vzdušnost substrátu, aby se plísně nevracely.

110 slov
1.1 minut čtení
22. 5. 2023
David Švanda

Citronová šťáva může mít nějaké antifungální vlastnosti, ale na kaktusy bych to úplně nedoporučoval. Kaktusy jsou dost citlivý na různé chemikálie a šťávy, a citron může způsobit popáleniny na pokožce rostliny. Místo toho zkus spíš něčím jemnějším, třeba roztokem mýdla nebo octa, to by mohlo fungovat líp. Pokud už chceš jít s citronem, tak radši zředěnou formu s vodou – tak 1:1 nebo i víc vody. A co se týče aplikace, tak bych to nedělal moc často, max jednou týdně, a sleduj reakci kaktusu. Nezapomeň taky zkontrolovat podmínky pěstování, někdy je to příliš vlhko nebo špatné osvětlení, co dělá problémy s plísněmi.

102 slov
1 minut čtení
17. 2. 2024
Daniela Brychtová
Meskalin.cz/Články/Přírodní pesticidy
Jak ochránit kaktusy před škůdci pomocí přírodních metod?Podrobný návod na ochranu kaktusů a sukulentů před škůdci s využitím přírodních pesticidů a dalších metod.
1000 slov
10 minut čtení
23. 2. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky