Meskalin.cz/Fórum/Přírodní repelenty na škůdce kaktusů?

Přírodní repelenty na škůdce kaktusů?

Zajímalo by mě, jestli existují nějaké přírodní repelenty, které by pomohly ochránit mé kaktusy před různými škůdci. Mám na mysli třeba mšice nebo svilušky, které se občas objeví a dokážou udělat velkou paseku na těchto krásných rostlinkách. Slyšel jsem, že chemické přípravky nejsou vždy nejlepší volbou, zvlášť když chci zachovat zdraví svých kaktusů a celkově přírodní přístup ke zahradničení. Zkoušel jsem už pár různých metod, jako třeba klasický mýdlový roztok, ale nejsem si jistý, jestli to opravdu funguje. Jaké máte zkušenosti s použitím přírodních látek? Napadá vás něco, co by bylo účinné a zároveň bezpečné pro rostliny? Přemýšlím třeba o použití česneku nebo nějakých esenciálních olejů, ale nejsem si jistý, jak je správně aplikovat, aby to kaktusům neublížilo. Uvítal bych jakékoliv tipy nebo osvědčené recepty na domácí repelenty, které by mi mohly pomoci udržet mé kaktusy zdravé a bez škůdců. Díky moc za rady!

144 slov
1.4 minut čtení
30. 8. 2024
Jarmila Mašková

Hele, já mám s kaktusy taky problém se škůdcema a přírodní repelenty na to fungují docela dobře. Zkusil jsem mýdlový roztok, jak píšeš, ale taky mi zabralo pár dalších věcí. Česnek je super, stačí rozmačkat pár stroužků a nechat to vyluhovat ve vodě, pak to přeceď a nastříkat na kaktusy. Mám ještě dobré zkušenosti s neemovým olejem, ten je přirozeně účinný proti mšicím a sviluškám. Před použitím ho ale radši nařeď v poměru 1:10 s vodou. Taky esenciální oleje, jako je levandule nebo tea tree, můžou pomoct – stačí pár kapek do vody a nastříkat. A nezapomínej na pravidelnou kontrolu rostlin, abys na škůdce přišel co nejdřív. Držím palce, ať se ti podaří je udržet zdravé!

116 slov
1.2 minut čtení
21. 1. 2025
Ivana Karásková

Jo, přírodní repelenty na kaktusy jsou super téma. Mně se osvědčil mýdlový roztok, ale je dobrý to udělat správně – stačí smíchat trochu tekutého mýdla s vodou a stříkat tím na postižené místo. Česnek je taky dobrá volba, stačí ho rozmixovat s vodou a nechat odstát, pak to přeceď a stříkat na rostliny. Esenciální oleje jako tea tree nebo neem olej jsou taky fajn, ale dávej pozor na koncentraci, aby to nespálilo kaktus. Zkus taky pravidelně kontrolovat kaktusy a čistit je od prachu, škůdci se pak hůř uchytí. Hlavně to neaplikuj na sluníčku, aby se nespálily. Držím palce!

98 slov
1 minut čtení
17. 1. 2025
Michal Brychta
Meskalin.cz/Články/Přírodní pesticidy
Jak ochránit kaktusy před škůdci pomocí přírodních metod?Podrobný návod na ochranu kaktusů a sukulentů před škůdci s využitím přírodních pesticidů a dalších metod.
1000 slov
10 minut čtení
23. 2. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky