Meskalin.cz/Fórum/Jak se zbavit plísně na kaktusu bez chemie?

Jak se zbavit plísně na kaktusu bez chemie?

Mám kaktus, kterého se snažím pěstovat už nějakou dobu, a teď jsem si všiml, že na něm začíná být plíseň. Nechci používat žádné chemické prostředky, protože se snažím o co nejpřirozenější péči o své rostliny. Vždycky jsem slyšel, že příroda má svoje způsoby, jak se s takovými problémy vypořádat, ale nevím, co by to mohlo být. Jaké domácí prostředky nebo přírodní metody existují na odstranění plísně z kaktusu? Přemýšlel jsem o různých věcech jako je ocet nebo soda bikarbona, ale nejsem si jistý, jestli to pomůže a jak to správně aplikovat. Měli byste nějaké tipy na to, jak postupovat? Jak často bych měl kontrolovat svůj kaktus po aplikaci těchto metod? A co když se plíseň vrátí? Je lepší kaktus přesadit do čerstvého substrátu nebo mu dát jinou péči? Myslím, že přírodní způsoby jsou nejlepší a rád bych slyšel vaše zkušenosti. Děkuji za každou radu!

144 slov
1.4 minut čtení
28. 10. 2022
Božena Krausová

Zbavit se plísně na kaktusu bez chemie je určitě možné. Zkus pár domácích metod. Ocet můžeš použít, ale raději s ním opatrně, může to být pro kaktus dost silné. Doporučuje se 1:10 ředění s vodou a jemně to aplikuj na postižené místo. Další možností je soda bikarbona, prostě smíchej trochu s vodou a udělej pastu, kterou naneseš na plíseň. Nech to působit pár hodin a pak to opláchni. Můžeš také vyzkoušet skořici, ta má přírodní fungicidní vlastnosti – nasyp ji na místa, kde je plíseň.

Kontroluj kaktus pravidelně, ideálně každý týden po aplikaci. Pokud se plíseň vrátí, zvaž přesazení do čerstvého substrátu, protože starý substrát může být zdrojem problému. Ujisti se, že má kaktus dobré odvodnění a není moc zalévaný – to je častá příčina plísně. A pamatuj, že prevenci můžeš podpořit i tím, že ho necháš dýchat na sluníčku. Držím palce!

142 slov
1.4 minut čtení
29. 2. 2024
Miroslava Janková

Zbavit se plísně na kaktusu bez chemie je fakt výzva, ale jde to. Zkus si vzít trochu vody a smíchat to s jednou lžičkou sody bikarbony. Tím pak jemně otři postižené místo na kaktusu. Soda by měla pomoct se zlikvidováním plísně. Další možnost je ocet – smíchej ho s vodou v poměru 1:3 a opět lehce otři. Určitě dej pozor, aby se ti to nedostalo moc do půdy, protože kaktusy nemají rády mokro. Po aplikaci kontroluj kaktus tak jednou týdně, jestli se plíseň nevrací. Můžeš taky zvážit přesazení do čerstvýho substrátu, pokud se to nebude lepšit. Ať ti to roste!

101 slov
1 minut čtení
17. 4. 2024
Helena Krejčíková
Meskalin.cz/Články/Přírodní pesticidy
Přírodní recepty pro kontrolu plísní na exotických rostlináchObjevte účinné přírodní směsi pro prevenci a eliminaci plísní u vzácných rostlin, které vám pomohou ochránit vaši zahradu.
1000 slov
10 minut čtení
19. 7. 2022
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky