Meskalin.cz/Fórum/Jaké přírodní prostředky pomohou proti plísni na exotických rostlinách?

Jaké přírodní prostředky pomohou proti plísni na exotických rostlinách?

Narazil jsem na problém s plísní na svých exotických rostlinách a začínám si být čím dál tím víc nejistý, jak s tím bojovat. Mám doma pár kaktusů a sukulentů, které se zdají být teď takové slabé a listy vypadají jako by jim něco chybělo. Všiml jsem si, že na některých místech se začala objevovat taková bílá plíseň. Slyšel jsem, že chemické přípravky nejsou vždy nejlepší volba, zvlášť pokud jde o naše malé zelené poklady. Napadlo mě, zda by bylo možné použít nějaké přírodní řešení, které by bylo šetrné a efektivní zároveň. Co třeba nějaké domácí recepty nebo bylinky? Může někdo doporučit konkrétní směsi nebo oleje, které by mohly pomoct? Zajímalo by mě také, jestli je dobré měnit půdu nebo nějak zlepšit podmínky pěstování, aby se plísni předešlo. Děkuji všem za tipy a rady! Každý malý nápad může být užitečný.

139 slov
1.4 minut čtení
18. 12. 2024
Filip Macháč

Jasně, mám s tím zkušenosti. Na plíseň můžeš zkusit několik přírodních způsobů. Třeba smíchej vodu s jablečným octem v poměru 3:1 a stříkej to na postižené části rostliny. Mělo by to pomoct. Další možnost je použít česnek – rozmixuj pár stroužků s vodou, nech to chvíli odstát a pak to přeceď a použij na plísničky. Jó, a určitě zkontroluj, jak zaléváš, protože nadměrná vlhkost dělá víc škody než užitku. Zkus taky vyměnit půdu za čerstvou, ať je tam víc živin a vzduchu. A nezapomeň na dobré osvětlení, to je pro sukulenty základ. Každopádně držím palce!

95 slov
1 minut čtení
18. 12. 2024
Lucie Kotková

Když se ti na rostlinách objeví plíseň, určitě je dobrý to řešit co nejdřív. Zkus sehnat nějaký domácí roztok z vody a octa, pomáhá to proti plísni. Třeba poměr 1:1, ale dávej pozor, ať toho nenaplikuješ moc, aby jsi rostliny nepopálil. Další tip je rozmixovat česnek s vodou a tím postříkat. Česnek má přirozené antimykotické vlastnosti. Můžeš zkusit i mýdlovou vodu, ale zase opatrně s množstvím. Co se týče půdy, klidně ji vyměň, pokud je moc stará nebo promočená, rostliny mají rády vzdušnou půdu. Zajisti dobrou cirkulaci vzduchu kolem rostlin a dávej pozor na zalévání – radši míň než víc. Kaktusy a sukulenty to snesou lépe. Hodně štěstí!

108 slov
1.1 minut čtení
27. 12. 2024
Andrea Eliášová
Meskalin.cz/Články/Přírodní pesticidy
Přírodní recepty pro kontrolu plísní na exotických rostlináchObjevte účinné přírodní směsi pro prevenci a eliminaci plísní u vzácných rostlin, které vám pomohou ochránit vaši zahradu.
1000 slov
10 minut čtení
19. 7. 2022
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky