Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že mám na sukulentech škůdce?

Jak poznám, že mám na sukulentech škůdce?

Chtěl bych se zeptat, jak vlastně poznám, že moje sukulenty mají nějaké škůdce. Mám několik druhů a začínám si všímat, že některé z nich nevypadají úplně zdravě. Listy se mi zdají být trošku matné a občas na nich vidím takové jemné pavučinky nebo skvrny. Je to normální nebo by to mohlo znamenat, že tam jsou nějaké malé potvůrky? Vím, že škůdci jako mšice nebo svilušky dokážou nadělat pěknou paseku, ale jak je vůbec odhalit? Může mi někdo poradit, na co si mám dávat pozor? Co kdybych našel na rostlinách třeba drobné černé tečky nebo něco, co vypadá jako moučný hmyz? Jaký je nejlepší postup, pokud zjistím, že škůdci jsou skutečně tam? Mohu to nějakým způsobem léčit doma nebo musí jít rostlina hned ven? Jsem docela nováček v pěstování sukulentů a nechci je zahubit právě kvůli nějakým parazitům. Děkuji za všechny tipy a rady!

143 slov
1.4 minut čtení
24. 7. 2024
Zdeňka Dobiášová

Ty pavučinky a matné listy fakt můžou znamenat, že máš nějaký problém. Svilušky dělají takový jemný pavučinky, takže jestli je vidíš, tak to je špatně. Černý tečky by mohly být mšice nebo i něco jinýho, co se nehezkýmu rostlinám dost nevyplácí. Moučný hmyz vypadá jako bílé chomáčky, to taky není dobrý znak. Zkus rostliny pořádně prozkoumat, jestli na nich něco neleze. Pokud fakt najdeš škůdce, můžeš zkusit nějaký přírodní insekticid nebo mýdlový roztok. Dobrý je to přestěhovat na jiný místo, aby se to nerozšířilo. Nenechávej je venku moc dlouho, ale sleduj je pořádně a hlavně nepřeháněj s vodou, to škůdcům taky nahrává. Držím palce!

104 slov
1 minut čtení
14. 5. 2024
Anna Kopecká

Jo, pokud máš na sukulentech matné listy a vidíš tam pavučinky, tak to fakt může být známka škůdců. Svilušky jsou obvykle malý potvůrky, co se schovávají na spodní straně listů a dělají takové jemné pavučinky. A ty černé tečky by mohly být mšice nebo nějaký jiný hmyz. Pokud je to moučný hmyz, tak většinou vypadá jako malé bílé chomáčky.

Když zjistíš, že tam něco je, zkus nejprv umýt rostliny vodou z hadice, abys je zbavil nějakých těch nečistot. Můžeš taky použít neemový olej nebo insekticidní mýdlo, to většinou pomůže. Nepotřebuješ hned vyhazovat rostlinu ven, ale sleduj ji a pravidelně kontroluj, aby se to nerozšířilo. Důležitý je také mít zdravou půdu a dávat pozor na zalévání, protože vlhké prostředí může škůdcům vyhovovat.

Takže v podstatě – prozkoumej listy, umyj je a pak vyzkoušej nějaký přírodní postřik. Držím palce!

137 slov
1.4 minut čtení
7. 1. 2025
Zdeňka Prchalová
Meskalin.cz/Články/Přírodní pesticidy
Proč je důležité používat přírodní pesticidy v kultivaci sukulentů?Objevte výhody přírodních pesticidů při pěstování sukulentů. Jak mohou přírodní řešení ochránit vaše rostliny a zdraví?
1000 slov
10 minut čtení
21. 11. 2023
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky