Meskalin.cz/Fórum/Jakou teplotu potřebují sukulenty v zimě?

Jakou teplotu potřebují sukulenty v zimě?

Zajímá mě, jaké teploty jsou ideální pro pěstování sukulentů během zimního období. Vím, že jsou to rostliny, které obecně vyžadují hodně světla a tepla, ale co se vlastně děje, když přijde zima? Měly by být v teplejším prostředí, nebo je lepší je nechat venku, pokud nemrzne? Jak velké výkyvy teploty snesou? Slyšel jsem, že některé druhy sukulentů mohou přežít chladnější podmínky než jiné. Chci se ujistit, že moje rostlinky zůstanou zdravé a neuhynou kvůli mrazům. Jaké máte zkušenosti s pěstováním sukulentů v zimě? Je potřebné je nějak extra chránit před chladem? Taktéž by mě zajímalo, jestli má vliv na jejich růst i to, jaký mají substrát. Děkuji za každou radu alebo tip! A co zavlažování v zimě? Změní se nějak jeho frekvence s ohledem na chladnější teploty? Jak to děláte vy?

131 slov
1.3 minut čtení
10. 9. 2024
Zuzana Tvrdíková

Sukulenty v zimě obvykle potřebují teploty kolem 10-15 °C, ale některé odolnější druhy snesou i nižší teploty, klidně kolem 5 °C. Pokud máš sukulenty v bytě, ideální je je uchovávat na světlém místě, třeba na okně. Venku bych je nenechával, pokud hrozí mráz, jinak by mohly uhynout. Co se týče substrátu, měl by být dobře propustný, aby nezůstávala voda u kořenů, což je v zimě důležitý faktor. Zálivka se taky mění – s chladnějším počasím se doporučuje zalévat méně často, klidně jednou za měsíc, podle toho jak substrát vysychá. Hlavně dávej pozor na to, aby kořeny neměly moc vlhka. Takže ano, zimní péče o sukulenty je dost o tom, aby byly v teple a suchu, jinak ti můžou ztratit listy a uhynout.

122 slov
1.2 minut čtení
11. 8. 2024
Bohumil Kubík

Takže, co se týče zimních teplot pro sukulenty, většina z nich se cítí fajn někde mezi 10 a 20 stupni Celsia. Pokud je máš venku, tak je ideální, když teplota neklesne pod nulu, protože to by je mohlo zabít. Některé odolnější druhy jako třeba agáve nebo rozchodníky zvládnou i chladnější počasí, ale lepší je je na zimu přenést dovnitř, pokud máš možnost.

Teplotní výkyvy? No, snesou to, ale radši se vyhýbej velkým šokům, jako když je přes den 20 a v noci třeba 5. Z hlediska substrátu – dobrý drenážní substrát je super důležitý, aby neuhnívaly kořeny. Co se zalévání týče, v zimě si dej pozor – sniž frekvenci, stačí jednou za měsíc nebo ještě méně, záleží na vlhkosti vzduchu a teplotě. Chladné teploty zpomalují jejich růst a potřebují míň vody. Takže jo, snaž se je chránit před mrazem a sleduj, jak reagujou na změny. Hodně štěstí s pěstováním!

149 slov
1.5 minut čtení
20. 9. 2024
Blanka Volfová
Meskalin.cz/Články/Vliv klimatu na růst rostlin
Teplota a vlhkost: Klíčové faktory pro úspěšný růst sukulentůZjistěte, jak správné nastavení teploty a vlhkosti ovlivňuje růst sukulentních rostlin a jak zajistit ideální podmínky pro jejich pěstování.
1000 slov
10 minut čtení
17. 4. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky