Meskalin.cz/Fórum/Kolik vody mají dostávat kaktusy při vysoké vlhkosti?

Kolik vody mají dostávat kaktusy při vysoké vlhkosti?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s zaléváním kaktusů, když je venku vysoká vlhkost. Slyšel jsem, že kaktusy jsou zvyklé na suché podmínky a neměly by se přemokřovat, ale nevím, co si mám myslet o situaci, kdy je vzduch kolem hodně vlhký. Mám doma několik druhů kaktusů a chci se ujistit, že jim dávám tu správnou péči. Teď v létě je horko a obvykle se hodně potím, takže vlhkost je docela vysoká. Dávám svým kaktusům vodu jednou za dva týdny, ale mám pocit, že by to mohlo být moc nebo málo. Jak poznat, kolik vody je akorát? Měli bychom v takových podmínkách upravit zalévání? Nebylo by lepší je nechat trochu déle bez vody, aby se substrát úplně vysušil? A co třeba teplota? Mohla by na to mít nějaký vliv? Zkrátka mi jde o to, jak správně přistupovat k péči o kaktusy za těchto specifických podmínek. Jaké máte zkušenosti vy? Může nějaká vyšší vlhkost ovlivnit jejich potřebu vody? Co byste doporučili?

161 slov
1.6 minut čtení
7. 5. 2024
Markéta Klímová

Zalévání kaktusů, když je venku vysoká vlhkost, může být trošku oříšek. Kaktusy jsou zvyklé na sucho, takže je důležitý nechat substrát pořádně vyschnout mezi zálivkami. Vlhkost vzduchu sama o sobě tolik neovlivňuje potřebu vody, jako spíš teplota a sluneční svit. Pokud je horko a kaktusy dostávají i slunce, tak bys je měl zalévat klidně i jednou za týden, ale pokud je vzduch vlhký a teplota nižší, tak klidně i jednou za tři týdny. Důležité je koukat na substrát – jestli je úplně suchý do hloubky aspoň pár centimetrů, tak teprve potom zalej. Nenechávej je stát v přemokřeném substrátu, to fakt nesnášejí. A udržuj teplotu v rozumných mezích, ideálně nad 20 stupňů Celsia. Takže asi tak - spíš méně zalévat než víc a hlavně sledovat, jak se chovají.

127 slov
1.3 minut čtení
1. 1. 2025
Markéta Vacková

Zalévání kaktusů v době vysoké vlhkosti může být trochu tricky. Kaktusy obecně nemají rády, když mají moc vody, takže platí pravidlo nechat substrát pořádně vyschnout, než je znovu zalijete. I když je vzduch vlhký, substrát se může i tak rychleji vysušit, zvlášť pokud je horko. V létě bych doporučil kontrolovat zálivku častěji. Pokud budeš mít pocit, že substrát je stále mokrý, tak raději počkej s další zálivkou. Dobré je šáhnout do zeminy, když je suchá na dotek, tak to znamená, že už potřebují vodu. A teplota, jo ta to taky ovlivňuje – čím tepleji, tím víc vody potřebují, ale zase pozor na přemokření. Takže v těch vlhkých dnech radši méně než víc. Jak říkám, nejlépe to zjistíš praxí – nauč se rozpoznat, jak vypadá zdravý kaktus po zálivce a jak po delší době bez vody.

135 slov
1.4 minut čtení
9. 11. 2024
Matěj Průcha
Meskalin.cz/Články/Vliv klimatu na růst rostlin
Teplota a vlhkost: Klíčové faktory pro úspěšný růst sukulentůZjistěte, jak správné nastavení teploty a vlhkosti ovlivňuje růst sukulentních rostlin a jak zajistit ideální podmínky pro jejich pěstování.
1000 slov
10 minut čtení
17. 4. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky