Meskalin.cz/Fórum/Jak správně měřit vlhkost půdy pro sukulenty?

Jak správně měřit vlhkost půdy pro sukulenty?

Slyšel jsem, že správné měření vlhkosti půdy je pro sukulenty fakt důležitý, ale jak to vlastně udělat? Mám doma pár kaktusů a dalších sukulentů, ale občas si nejsem jistý, jestli je zalévání opravdu potřeba nebo jestli je ještě zemina mokrá. Jsou nějaké speciální nástroje, co bych mohl použít na měření? Nebo se dá zjistit vlhkost nějak jinak, třeba dotykem nebo pohledem na zem? Kolik vody by měli dostávat, když zjistím, že je půda suchá? A co když mám víc druhů, mají všichni stejné potřeby? Jak často bych měl kontrolovat vlhkost, abych neudělal chybu a nezabil je přemokřením nebo naopak suchem? Mám pocit, že bych měl mít jasně stanovené nějaké pravidlo nebo metodu, ale nevím, jak na to. Můžete mi poradit?

120 slov
1.2 minut čtení
12. 1. 2025
Lukáš Hroch

Měření vlhkosti půdy u sukulentů je fakt důležitý, jinak je snadno přemokříš nebo naopak uschneš. Jestli chceš být přesnější, můžeš si pořídit vlhkoměr na půdu, což je super pomůcka. Jinak jednoduše zkus strčit prst do země – pokud je pár centimetrů pod povrchem suchá, tak je čas zalévat. Co se týče zalévání, většinou stačí pořádně prolít, aby voda prosákla dolů. Sukulenty mají rády, když mezi zálivkami úplně vyschnou, takže to nemusíš dělat každý den. Záleží taky na druhu, některé potřebují víc vody než jiné, tak si zjisti potřeby konkrétních rostlin. Kontroluj vlhkost jednou týdně a podle potřeby pak zalévej. Není to věda, ale chce to trochu praxe.

107 slov
1.1 minut čtení
29. 10. 2024
Jitka Brychtová

Měření vlhkosti půdy pro sukulenty je fakt důležitý, protože tyhle rostliny nemají rády přemokření. Můžeš zkusit dotyk – dej prst do země asi na 2-3 cm, pokud je suchá, tak je čas zalít. Když je ještě mokrá, tak počkej. Další možnost je koupit vlhkoměr, což je super nástroj a usnadní ti to práci. Co se týče zalévání, většinou stačí, když vodu doleješ, až když je půda suchá. Množství záleží na velikosti květináče a druhu sukulentu, ale obecně platí méně je víc. U různých druhů to může být trochu jinak, tak si zjisti konkrétně pro ty tvoje. Kontroluj vlhkost jednou týdně nebo podle potřeby, hlavně nepřehánět s vodou. Drž se pravidla "raději méně než víc" a budeš v pohodě.

118 slov
1.2 minut čtení
8. 10. 2024
David Marek
Meskalin.cz/Články/Vliv klimatu na růst rostlin
Teplota a vlhkost: Klíčové faktory pro úspěšný růst sukulentůZjistěte, jak správné nastavení teploty a vlhkosti ovlivňuje růst sukulentních rostlin a jak zajistit ideální podmínky pro jejich pěstování.
1000 slov
10 minut čtení
17. 4. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky