Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy?

Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy?

Přemýšlím, jaký substrát by byl ideální pro pěstování kaktusů. Jsem trošku zmatený, protože jsem slyšel různé názory a tipy od lidí, kteří se o kaktusy starají. Někteří doporučují směsi, které obsahují písek a perlitu, jiní zase mluví o speciálních komerčně dostupných substrátech určených přímo na sukulenty. Zajímalo by mě, jestli je lepší si substrát namíchat sám nebo koupit hotový. Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých variant? Vím, že kaktusy potřebují dobrou drenáž, ale jak to vlastně docílit? Měl bych se zaměřit na pH substrátu nebo je to jedno? Je také důležité zohlednit konkrétní druhy kaktusů, které mám v plánu pěstovat? Co když mám kaktusy s odlišnými požadavky na půdu? Jak poznám, že substrát je správně vybraný? Děkuju za každou radu a tipy!

122 slov
1.2 minut čtení
29. 6. 2024
Kristýna Ševčíková

Jo, substrát pro kaktusy je fakt důležitý. Většina lidí doporučuje něco, co má dobrou drenáž, takže vlastně směs písku, perlitu a zeminy je fajn. Jestli chceš, můžeš zkusit koupit už hotový substrát na sukulenty, to je pohodlnější a většinou už to mají vychytaný. Když si to mícháš sám, tak máš víc kontrolu, ale je to víc práce.

Drenáž je klíčová, jinak ti kaktusy začnou hnít. Můžeš třeba přidat i štěrk nebo kokosový substrát pro lepší vzdušnost. Co se týče pH, tak většina kaktusů snáší neutrální až mírně kyselé pH, takže to nijak extra neřeš.

Když máš různé druhy kaktusů, tak jestli mají hodně odlišný požadavky, radši je dej do různých květináčů s jiným substrátem. A jak poznáš, že je to dobrý? Když kaktusy rostou a nevypadají uschlé nebo naopak moc mokré, tak jsi na dobré cestě. Držím palce!

138 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2024
Miroslava Novotná

Nejlepší substrát pro kaktusy by měl mít dobrou drenáž, takže je fajn použít směs s pískem a perlitem nebo nějakou hotovou směs na sukulenty. Hotové substráty jsou často vyváženější a mají správné složení, ale pokud chceš, můžeš si to namíchat sám. Hlavně dej pozor, aby to nebylo příliš těžké a udržovalo vlhkost. Kaktusy nemají rády přemokření. Co se týče pH, většina kaktusů preferuje neutrální až mírně kyselé pH, takže je dobrý si to zjistit, ale zase to není úplně kritické, pokud máš správnou drenáž. Při různých druzích můžeš potřebovat různé směsi, tak si zjisti, co tvým kaktusům vyhovuje. Když substrát dobře odtéká a kaktusy pěkně rostou a nejsou měkké nebo žluté, tak asi děláš něco správně.

116 slov
1.2 minut čtení
31. 12. 2024
Renata Strnadová
Meskalin.cz/Články/Rostlinné substráty
Jak vybrat správný substrát pro kaktusy a sukulenty?Praktický průvodce, jak vybrat ten nejlepší substrát pro vaše kaktusy a sukulenty, abyste zajistili jejich zdravý růst a krásu.
1000 slov
10 minut čtení
2. 12. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky