Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že je substrát pro moje kaktusy správný?

Jak poznám, že je substrát pro moje kaktusy správný?

Zdravím všechny pěstitele kaktusů a milovníky sukulentů! Mám takový dotaz ohledně substrátu, ve kterém moje kaktusy rostou. Jak vlastně poznat, že je ten substrát pro ně ten pravý? Zkoušel jsem různé směsi, ale někdy mi přijde, že některé kaktusy rostou lépe a jindy hůře, a tak přemýšlím, jestli by to nemohlo být substrátem. Vím, že kaktusy potřebují dobrou drenáž a aby se jejich kořeny nezapařily, ale jak si můžu být jistý, že ten substrát co mám je správný? Existují nějaké konkrétní znaky nebo indikátory, podle kterých bych měl posuzovat kvalitu substrátu? A co třeba pH nebo složení? Je pro růst kaktusů lepší mít substrát více písčitý nebo spíše humózní? Je možné, že některé druhy kaktusů mají specifické požadavky na substrát? Rád bych věděl, jaké máte zkušenosti vy ostatní. Děkuju za rady!

131 slov
1.3 minut čtení
4. 10. 2021
Luboš Eliáš

Substrát pro kaktusy by měl být hlavně dobře odvodněný, aby se kořeny nezapařily. Ideálně by měl obsahovat písek, perlitu nebo štěrk. Pokud je substrát moc kompaktní nebo humózní, může to být problém, protože kaktusy to nemají rády. Dobře si všímej, jak rostou – pokud mají žluté nebo hnědé skvrny, je to znamení přemokření. Naopak, když jsou příliš malý nebo zasychající, můžeš mít substrát příliš písčitý. Některé druhy kaktusů můžou mít specifické požadavky, takže je dobrý se podívat na potřeby konkrétních rostlin. PH by mělo být kolem 6-7 pro většinu kaktusů. Zkrátka, hraj si s poměrem a sleduj, jak to funguje. Takže zkoušej a pozoruj!

104 slov
1 minut čtení
12. 9. 2022
Zdeňka Dobiášová

Substrát pro kaktusy by měl být hlavně dobře drenážní, takže se neboj přidat písek nebo perlit. Kaktusy nemají rády vlhko v kořenech, takže pokud substrát zůstává moc mokrý, můžeš mít problém. Pozoruj, jak rostou – pokud mají žluté nebo hnědé skvrny, může to znamenat, že substrát je příliš těžký nebo zadržuje vodu. Co se týče pH, většina kaktusů preferuje mírně kyselý až neutrální substrát. Zkus i směsi určené přímo pro sukulenty a kaktusy, často už obsahují správné komponenty jako štěrk nebo kokosová vlákna. Různé druhy kaktusů mohou mít specifické požadavky, ale obecně platí, že lehčí a vzdušnější substrát je lepší. Experimentuj s různými poměry a sleduj, jak tvé kaktusy reagují.

110 slov
1.1 minut čtení
6. 8. 2024
Lucie Kotková
Meskalin.cz/Články/Rostlinné substráty
Jak vybrat správný substrát pro kaktusy a sukulenty?Praktický průvodce, jak vybrat ten nejlepší substrát pro vaše kaktusy a sukulenty, abyste zajistili jejich zdravý růst a krásu.
1000 slov
10 minut čtení
2. 12. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky