Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro monstera?

Jaký substrát je nejlepší pro monstera?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Mám doma monstery a chtěl bych se zeptat, jaký substrát by byl pro ně ten nejlepší. Vím, že monstera je tropická rostlina a potřebuje nějaký speciální substrát, ale nejsem si úplně jistý, co přesně použít. Slyšel jsem něco o směsích s perlitem a rašelinou, ale také o tom, že se doporučuje přidat kůru nebo kokosové vlákno. Jaké máte zkušenosti? Mělo by to být spíš lehké a vzdušné nebo naopak těžší? A co hnojivo, mám ho přidávat už do substrátu nebo až později? Měly by být v substrátu i nějaké živiny, nebo si monstera poradí i s obyčejným substrátem? Rád bych věděl, jaké máte tipy a triky na pěstování monster a co všechno jste vyzkoušeli. Děkuji za rady!

121 slov
1.2 minut čtení
9. 9. 2022
František Blažek

Takže, monstera potřebuje fakt vzdušný substrát. Já jsem zkusil kombinaci rašeliny, perlitu a kůry – to se mi osvědčilo. Vzdušné je to dost a kořeny to mají rády. Kokosové vlákno je taky super, ale já ho dávám jen trošku. Hlavně pozor na vodu, substrát by neměl moc držet vlhkost, jinak hrozí hniloba. Jinak co se hnojiva týče, tak doporučuju začít až po pár měsících, až se rostlina usadí. Živiny v substrátu jsou fajn, ale obyčejný substrát by mohl být málo nutričně bohatý. Takže lepší něco přimíchat nebo pak hnojit pravidelně. Takhle mi monstera roste jako blázen.

96 slov
1 minut čtení
31. 12. 2024
Zdeněk Kadlec

Na monstera je nejlepší substrát, co je vzdušný a lehký. Míchám si vlastní směs – většinou beru nějakou kvalitní rašelinu, k tomu perlit a kousky kůry. Tohle všechno hezky promíchám, aby to mělo dobré odvodnění a kořeny měly dost vzduchu. Když je substrát moc těžký, tak to může uhnít. Hnojivo bych přidal až po nějaké době, když už se rostlina aklimatizuje. V substrátu by měly být nějaký živiny, ale většinou si monstera poradí i s obyčejným substrátem, pokud ji pak hnojíš pravidelně. Takže jo, klidně zkus tu směs s rašelinou a perlitem a uvidíš! Monstera má ráda vlhkost, tak dej pozor na zálivku.

103 slov
1 minut čtení
21. 10. 2024
Alois Khýr
Meskalin.cz/Články/Rostlinné substráty
Substráty pro tropické rostliny: Co potřebujete vědět?Podrobný průvodce substráty pro úspěšnou kultivaci tropických rostlin, specifické potřeby a doporučené směsi.
1000 slov
10 minut čtení
11. 3. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky