Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít normální zahradní půdu pro kaktusy?

Můžu použít normální zahradní půdu pro kaktusy?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Chtěl bych se zeptat, jestli je možné použít obyčejnou zahradní půdu, co mám na zahradě, pro pěstování mých kaktusů. Mám doma pár různých druhů a přemýšlím, jestli by jim ta zahradní půda mohla vyhovovat. Slyšel jsem, že kaktusy potřebují speciální substrát, který je dobře odvodněný a vzdušný, ale zase na druhou stranu se mi nechce utrácet za nějaké drahé směsi, když mám hromadu půdy přímo u domu. Mám pocit, že ta zahradní půda je dost těžká a může zadržovat vodu, což by asi kaktusům moc neprospělo. Jak to vidíte? Měli byste nějaké tipy, jak to udělat? Je lepší smíchat tu zahradní půdu s něčím jiným, nebo radši investovat do specializovaného substrátu? A co péče o kaktusy v takovém případě? Jak často je třeba je zalévat, když jsou v normální půdě? Budu vděčný za jakékoliv rady a zkušenosti!

143 slov
1.4 minut čtení
22. 9. 2023
Vlastimil Vondra

Zahradní půda pro kaktusy? To je risk. Kaktusy potřebujou hodně odvodněný substrát, a zahradní půda obvykle zadržuje vodu. Pokud máš tu půdu dost těžkou a mokrou, tak se ti kaktusy můžou snadno udusit. Zkus smíchat tu zahradní půdu s pískem nebo perlitem, aby se zlepšila drenáž. Třeba 1:1 nebo 1:2 v prospěch písku by mohlo fungovat. Co se týče zalévání, tak to budeš muset hlídat víc, protože ta půda může zadržovat vodu – kaktusy zalévej až když je substrát úplně suchý. Ale pokud to s tím smícháním nevyjde, tak radši zainvestuj do speciálního substrátu. Lepší je pár korun za ten správnej mix, než pak mít umírající kaktusy.

107 slov
1.1 minut čtení
19. 8. 2023
Kristýna Němcová

Obyčejná zahradní půda pro kaktusy fakt není ideální. Jak říkáš, zadržuje vodu a to je pro kaktusy špatný. Kaktusy potřebujou hodně dobře odvodněný substrát, takže bych asi doporučil smíchat tu zahradní půdu s něčím jako štěrk nebo písek, aby to bylo vzdušnější. Můžeš zkusit i perlit nebo kokosovou vlákninu, to taky pomáhá. Pokud se ti nechce utrácet, tak mix je docela fajn cesta. Co se týče zalévání, tak v té těžší půdě budeš muset být opatrnější a zalévat méně často, protože jakmile se ta půda promočí, trvá dlouho, než uschne. Takže radši kontroluj prsty, jestli je půda suchá. Držím palce s kaktusy!

102 slov
1 minut čtení
5. 7. 2023
Luboš Sedláček
Meskalin.cz/Články/Rostlinné substráty
Substráty pro tropické rostliny: Co potřebujete vědět?Podrobný průvodce substráty pro úspěšnou kultivaci tropických rostlin, specifické potřeby a doporučené směsi.
1000 slov
10 minut čtení
11. 3. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky