Co potřebuji do substrátu pro orchideje?
Když přemýšlím o orchidejích, tak mi hned vyvstávají na mysl všechny ty úžasné barvy a tvary, ale co se týče pěstování, tak mě zajímá jedno zásadní téma - substrát. Jaké komponenty by vlastně měl obsahovat substrát pro tyto fascinující rostliny? Když jsem začal s orchidejemi, tak jsem měl pocit, že je to snadné, ale pak jsem zjistil, že správný substrát je klíčový pro jejich zdraví a růst. Mám pocit, že by tam měly být nějaké kůry, možná i rašelina nebo něco podobného? Jakou roli hrají tyto složky? A co třeba perlit nebo kokosové vlákno? Slyšel jsem, že to pomáhá s drenáží a vzdušností, ale jak moc je to důležité? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké specifické poměry těchto materiálů, které jsou ideální pro různé druhy orchidejí. A co zavlažování? Jak moc je substrát schopný zadržovat vodu? Přímo se bojím, že když budu mít špatný substrát, tak moje orchideje nebudou kvést nebo dokonce uhynou. Zkrátka bych chtěl vědět, co všechno potřebuji do substrátu pro orchideje a jak to správně namíchat, aby mi tyto krásky dělaly radost co nejdéle.