Meskalin.cz/Fórum/Co potřebuji do substrátu pro orchideje?

Co potřebuji do substrátu pro orchideje?

Když přemýšlím o orchidejích, tak mi hned vyvstávají na mysl všechny ty úžasné barvy a tvary, ale co se týče pěstování, tak mě zajímá jedno zásadní téma - substrát. Jaké komponenty by vlastně měl obsahovat substrát pro tyto fascinující rostliny? Když jsem začal s orchidejemi, tak jsem měl pocit, že je to snadné, ale pak jsem zjistil, že správný substrát je klíčový pro jejich zdraví a růst. Mám pocit, že by tam měly být nějaké kůry, možná i rašelina nebo něco podobného? Jakou roli hrají tyto složky? A co třeba perlit nebo kokosové vlákno? Slyšel jsem, že to pomáhá s drenáží a vzdušností, ale jak moc je to důležité? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké specifické poměry těchto materiálů, které jsou ideální pro různé druhy orchidejí. A co zavlažování? Jak moc je substrát schopný zadržovat vodu? Přímo se bojím, že když budu mít špatný substrát, tak moje orchideje nebudou kvést nebo dokonce uhynou. Zkrátka bych chtěl vědět, co všechno potřebuji do substrátu pro orchideje a jak to správně namíchat, aby mi tyto krásky dělaly radost co nejdéle.

178 slov
1.8 minut čtení
17. 8. 2021
Soňa Skálová

Substrát pro orchideje je fakt důležitý, to máš pravdu. Obecně se doporučuje směs kůry, třeba z borovice nebo jedle, protože to je super pro drenáž a vzdušnost kořenů. Rašelina se taky někdy používá, ale pozor, může moc zadržovat vodu a to není pro orchideje vždycky ideální. Pak je dobrý přidat perlit nebo kokosové vlákno, to pomáhá s provzdušněním a zajišťuje, že substrát nesedne a kořeny se mají jak dýchat.

Pokud jde o poměry, tak většinou se doporučuje něco jako 3:1:1 (kůra:perlit:koks), ale záleží na druhu orchidejí. Například Phalaenopsis mají rády více vzdušný substrát, zatímco Paphiopedilum může potřebovat něco těžšího. Co se vody týče, substrát by měl umět zadržet nějakou vlhkost, ale zároveň rychle odvádět přebytečnou vodu, jinak hrozí hniloba kořenů. Takže se neboj experimentovat s různými směsmi a pozoruj, jak tvoje rostlinky reagují.

132 slov
1.3 minut čtení
8. 7. 2024
Jana Malečková

Substrát pro orchideje je fakt důležitej, to se musíš mít na paměti. Většinou se používá směs kůry, což je základ. Dobrá volba je třeba borovicová kůra, ta dodává vzdušnost a je lehká. K tomu můžeš přidat kokosové vlákno, to má super schopnost udržet vlhkost, ale zároveň nechává substrát provzdušněný. Perlit nebo vermikulit jsou taky skvělý, protože pomáhají s drenáží a zabraňují zhutnění. Rašelina se občas dává, ale pozor, aby to nebylo moc mokrý, jinak můžou kořeny hnít.

Co se týče poměrů, to záleží na druhu orchideje. Například pro Phalaenopsis doporučujou 50% kůry, 30% kokosového vlákna a 20% perlitu. Ale pro jiné typy můžeš potřebovat víc vzdušnosti nebo naopak něco víc zadržující vodu.

Zavlažování – substrát by měl být schopný zadržet trochu vody, ale nesmí být trvale mokrý. Takže ideální je nechat substrát mezi zaléváním trochu vyschnout. Jinak fakt hrozí, že se ti rostlina zkazí. Zkrátka si hraj s tím složením a sleduj, jak orchideje reagují.

154 slov
1.5 minut čtení
29. 9. 2024
Zdeňka Štěpánová
Meskalin.cz/Články/Rostlinné substráty
Substráty pro tropické rostliny: Co potřebujete vědět?Podrobný průvodce substráty pro úspěšnou kultivaci tropických rostlin, specifické potřeby a doporučené směsi.
1000 slov
10 minut čtení
11. 3. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky