Meskalin.cz/Fórum/Jak moc kyselý substrát potřebují kaktusy?

Jak moc kyselý substrát potřebují kaktusy?

Kaktusy jsou fascinující rostliny, které se dokáží přizpůsobit různým podmínkám, ale co se týče jejich substrátu, zajímá mě, jaké konkrétní požadavky mají na pH. Mám pocit, že jsem četl něco o tom, že by měly mít spíše neutrální až mírně kyselý substrát, ale úplně si tím nejsem jistý. Jak moc kyselý by ten substrát měl vlastně být? Můžete mi někdo říct, jaké máte zkušenosti s různými směsmi? Třeba používáte nějaké speciální směsi pro kaktusy nebo si je mícháte sami? A co se stane, když by byl substrát příliš kyselý? Uškodilo by to kaktusům, nebo by si na to dokázaly zvyknout? Přemýšlím třeba o tom, jestli bych měl přidávat nějaké speciální komponenty jako je perlit nebo písek, abych dosáhl správného pH. Opravdu bych ocenil jakékoliv tipy a rady od zkušenějších pěstitelů. Děkuju!

131 slov
1.3 minut čtení
19. 11. 2023
Olga Hamplová

Kaktusy většinou preferují substrát s pH od 6 do 7, což je taková mírně kyselá až neutrální zóna. Když je substrát moc kyselý, třeba pod 5,5, může to kaktusům vadit – kořeny začnou hnit a rostlina se může dostat do problémů. Já používám směs s perlitem a hrubým pískem, to je super pro odvodnění a zabraňuje zadržování vody. Taky jsem zkoušel připravit vlastní směs s trochou kompostu a štěrku, ale musím říct, že to chce hlídat, aby se to nezměnilo moc na kyselou stranu. Kaktusy jsou docela citlivý na přelití a špatný substrát, takže pokud si nejseš jistý, radši drž tu směs spíš suchou a hrubou. Pokud dáš pozor na tyhle věci, tak bys měl být v pohodě.

118 slov
1.2 minut čtení
8. 11. 2024
Božena Kubíčková

Kaktusy většinou preferují lehce kyselý až neutrální substrát, takže pH kolem 6 až 7 je ideální. Pokud je substrát moc kyselý, může to kaktusům uškodit, protože kořeny nemají rády přemokření a kyselé podmínky. Míchám si substrát sám, používám směs písku, perlitu a trochu zeminy. Taky se mi osvědčilo přidávat trošku drceného vápence, což pH zneutralizuje. Když je substrát příliš kyselý, tak to může vést k hnilobě kořenů. Takže když vidíš, že ti kaktusy žloutnou nebo se ztrácí, koukni se na ten substrát. Jo a nezapomeň na dobrou drenáž, to je klíčový faktor.

92 slov
0.9 minut čtení
21. 9. 2024
Michal Pokorný
Meskalin.cz/Články/Rostlinné substráty
Proč je důležitá kyselost substrátu pro růst rostlin?Zkoumání vlivu pH substrátu na zdraví rostlin a jak vybrat substrát s optimální kyselostí. Tento článek se zaměřuje na klíčová slova jako pH, substrát...
1000 slov
10 minut čtení
3. 5. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky