Meskalin.cz/Fórum/Jak zjistit kyselost půdy pro mé rostliny?

Jak zjistit kyselost půdy pro mé rostliny?

Mám doma spoustu různých rostlin, od kaktusů po sukulenty, a čím víc se o ně starám, tím víc mě zajímá jejich růst a jak je co nejlépe udržet zdravé. Nedávno jsem slyšel, že kyselost půdy může hrát klíčovou roli v tom, jak se rostlinám daří. Takže jsem se rozhodl, že bych chtěl zjistit, jaký mám pH mojí půdy a jestli je to pro mé rostliny vhodné. Hledal jsem nějaké tipy a postupy, ale všechno mi připadalo buď příliš složité nebo drahé. Nechci utrácet za drahé testovací sady nebo posílat vzorky do laboratoří. Existují nějaké jednoduché domácí metody, jak změřit kyselost půdy? A co bych měl udělat, pokud zjistím, že moje půda je příliš kyselá nebo naopak moc zásaditá? Jaké změny bych mohl provést, abych zlepšil podmínky pro své rostliny? A je vůbec možné nějak ovlivnit pH v průběhu času bez toho, aniž bych musel měnit celou směs půdy? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady ohledně tohoto tématu! Díky!

159 slov
1.6 minut čtení
12. 9. 2023
Emil Urban

Zjistit pH půdy doma je fakt snadný. Můžeš udělat jednoduchý test s octem a jedlou sodou. Vezmi vzorek půdy, dej ho do misky a trochu zvlhči vodou. Pak na jednu část nasyp octa, na druhou jedlou sodu. Pokud se to pěnivě chová, tak víš, co je moc kyselý nebo zásaditý. Pokud je to moc kyselý, můžeš přidat vápno nebo dřevěný popel, což zvýší pH. Naopak pokud je to moc zásaditý, zkus přidat síru nebo rašelinu. Ale pozor, změny nedělej radikálně, spíš pomalu a postupně, aby se rostliny nepoškodily. Jo a pH se dá ovlivnit i hnojením, některý hnojiva můžou pH měnit, tak si dej bacha na to, co používáš.

109 slov
1.1 minut čtení
16. 7. 2024
Tomáš Procházka

Změřit kyselost půdy je fakt snadný. Můžeš zkusit udělat domácí test pomocí octa a jedlé sody. Vezmi vzorek půdy, dej ho do sklenice a nalij na něj trochu octa. Když se začne šumět, je to zásaditý (pH přes 7). Pokud nebude reakce, zkus přidat jedlou sodu do dalšího vzorku smíchaného s vodou. Když se to začne šumět, máš kyselou půdu (pH pod 7). Jinak můžeš koupit levný pH meter, co stojí pár stovek a funguje celkem spolehlivě.

Když zjistíš, že máš pH mimo ideální hodnoty pro tvoje rostliny, tak máš pár možností. Pokud je půda moc kyselá, můžeš přidat vápno nebo popel z dřeva – to by mělo pH zvýšit. Naopak, když je moc zásaditá, tak můžeš přidat síru nebo rašelinu. Taky je dobrý občas měnit substrát nebo přidávat čerstvou zeminu, aby ses vyhnul akumulaci solí.

Jo a pH půdy se mění časem, takže stačí občas kontrolovat a upravit podle potřeby. Neboj se experimentovat s hnojivy a dalšími přísadami – některé rostliny si s mírně odlišným pH poradí lépe než jiné.

169 slov
1.7 minut čtení
25. 12. 2024
Jiří Kubíček
Meskalin.cz/Články/Rostlinné substráty
Proč je důležitá kyselost substrátu pro růst rostlin?Zkoumání vlivu pH substrátu na zdraví rostlin a jak vybrat substrát s optimální kyselostí. Tento článek se zaměřuje na klíčová slova jako pH, substrát...
1000 slov
10 minut čtení
3. 5. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky