Meskalin.cz/Fórum/Co se stane, když má půda špatnou kyselost pro sukulenty?

Co se stane, když má půda špatnou kyselost pro sukulenty?

Zajímalo by mě, co přesně se děje, když je půda pro sukulenty moc kyselá nebo naopak zásaditá. Mám pár kaktusů a sukulentů a zdá se mi, že na některých místech u mě v zahradě je půda prostě divná. Možná bych měl změřit pH nebo něco takového, ale co když už mám rostliny zasazené? Jak poznám, že jim ta špatná kyselost půdy vadí? Někde jsem četl, že by to mohlo ovlivnit jejich růst, barvu nebo dokonce zdraví. Můžou začít shazovat listy, nebo se dokonce úplně zničit? Jaké jsou příznaky toho, že půda není pro ně ideální? A co s tím vlastně můžu dělat? Musím třeba měnit celou směs zeminy, nebo stačí nějaký doplněk? Hrozně mě to trápí, protože jsem se snažil o to, aby mi rostly hezky a teď mám strach, že jsem udělal něco špatně. Je lepší v tom případě přesadit je do nové půdy, nebo se dá nějakým způsobem upravit ta stávající? Co byste mi poradili? Děkuji.

158 slov
1.6 minut čtení
27. 9. 2023
Tereza Prchalová

Když má půda pro sukulenty špatnou kyselost, může to být velký problém. Moc kyselá nebo moc zásaditá půda ovlivňuje schopnost rostliny absorbovat živiny. Například, pokud je půda příliš kyselá, může se stát, že sukulenty nebudou schopné získat železo, což způsobuje žloutnutí listů. Naopak v zásadité půdě se může hromadit vápno a další minerály, co taky může rostlinám škodit.

Příznaky špatného pH jsou různé - můžeš zaznamenat špatný růst, změnu barvy listů, nebo dokonce opadávání listů. Když je rostlina hodně oslabená, tak může začít i uhnívat.

Měření pH je určitě dobrý nápad. Když zjistíš, že pH je mimo normu (pro většinu sukulentů by mělo být okolo 6-7), tak by bylo nejlepší je přesadit do nové směsi, která bude mít lepší vlastnosti. Můžeš použít speciální substrát pro kaktusy a sukulenty, který má dobrou drenáž.

Pokud nechceš přesazovat hned, můžeš zkusit přidat do stávající půdy nějaký materiál na zlepšení - třeba písek nebo perlit pro zlepšení drenáže a vzdušnosti. Ale raději se neboj prostě udělat kompletní výměnu substrátu, když vidíš, že to moc nejde. Hlavně sleduj rostliny, jestli se začnou zlepšovat po úpravě půdy.

179 slov
1.8 minut čtení
21. 9. 2024
Magdaléna Tichá

Když má půda pro sukulenty špatnou kyselost, může to mít na ně dost negativní vliv. Pokud je půda moc kyselá, rostliny můžou mít problém s příjmem živin, což se projevuje žloutnutím listů, hnilobou kořenů nebo dokonce shazováním listů. Na druhou stranu, pokud je půda moc zásaditá, může to taky způsobit problémy, hlavně co se týče nedostatku některých živin. Je dobrý nápad změřit pH a zjistit, co se vlastně děje. Příznaky špatného pH jsou jakoby chabý růst a barvy listů se mění na takovou nezdravou žlutou nebo dokonce hnědou.

Pokud už máš rostliny zasazené, tak nejlepší bude je přesadit do nové směsi, která je určená speciálně pro sukulenty a kaktusy. Můžeš zkusit i vylepšit půdu přidáním písku nebo perlitu pro zlepšení drenáže a vzdušnosti. Někdy pomůže i prostě obměnit vrchní vrstvu půdy. Ale pokud vidíš jasné příznaky stressu u rostlin, radši je přesadit do něčeho zdravějšího. Takže shrnuto: změř pH, podívej se na rostliny a pokud vypadají špatně, tak hurá do nové půdy.

161 slov
1.6 minut čtení
3. 12. 2024
Eduard Šťastný
Meskalin.cz/Články/Rostlinné substráty
Proč je důležitá kyselost substrátu pro růst rostlin?Zkoumání vlivu pH substrátu na zdraví rostlin a jak vybrat substrát s optimální kyselostí. Tento článek se zaměřuje na klíčová slova jako pH, substrát...
1000 slov
10 minut čtení
3. 5. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky