Meskalin.cz/Fórum/Jak poznat, že sukulenty potřebují vodu v létě?

Jak poznat, že sukulenty potřebují vodu v létě?

V létě se s rostlinami dějí různé věci a já mám pocit, že se u sukulentů žije tak nějak jinak. Mám doma několik druhů a snažím se o ně pečovat co nejlépe, ale někdy si prostě nejsem jistý, kdy je ten správný čas na zálivku. Jak vlastně poznat, že sukulenty potřebují vodu? Jsou to suché listy, které začínají šednout nebo snad jakési jemné vrásky, co se na nich udělají? Slyšel jsem, že některé sukulenty se mohou zahubit i přespříliš vody. Takže jak si mám vůbec být jistý, že je čas přidat trochu té životodárné vlhkosti? Je dobré se řídit nějakým konkrétním rozvrhem zálivky nebo spíš sledovat změny v rostlině? Mám takový pocit, že letní horko může sukulenty dost potrápit a ráda bych se dozvěděl víc o tom, jak se o ně postarat právě v těchto parných dnech. Jaký je váš názor na to, jak často zalévat sukulenty v létě? A co teprve když zapomenu na nějakou dobu zkontrolovat? Je možné je zachránit, když už vypadají dost uschle? Rád bych se dozvěděl také, co všechno může ovlivnit potřebu vody - slunce, teplota nebo třeba typ zeminy. Pokud máte nějaké tipy nebo osobní zkušenosti s tímto tématem, budu moc rád za každou radu.

201 slov
2 minut čtení
5. 1. 2025
Karel Baloun

V létě je fakt důležitý sledovat sukulenty, protože jak říkáš, horko jim dává zabrat. Obecně platí, že pokud začneš vidět suchý a shrbený listy, je to jasný signál, že chtějí vodu. Taky se může stát, že začnou vypadat jako by ztrácely barvu nebo nějak šednou. Klíčový je i pocit půdy – jestli je úplně suchá a křehká, tak bys měl zalít. Ale pozor na přelití! To je častá chyba, sukulenty nemají rády stát ve vodě.

Jako rozvrh zálivky bych moc nedoporučil, spíš to chce sledovat jak reagují na počasí. Když je horko a slunce svítí, tak potřebují víc vody než když je zataženo nebo chladno. A jo, typ zeminy taky hraje roli – jestli máš dobře odvodněnou půdu, tak se ti nebude zadržovat voda.

Když už vypadají dost schválně, můžeš je zkusit zachránit. Dej jim trochu vody a sleduj po pár dnech, jestli se to zlepší. Někdy se docela vzpamatujou i po delší době bez vody. Hlavně nepanikař a uč se z toho! Tak hodně štěstí s těma sukulentama.

167 slov
1.7 minut čtení
24. 12. 2024
Alois Tichý

Sukulenty jsou docela specifické, co se týče zálivky. V létě to chce mít oči na stopkách, protože horko může být pro ně dost náročné. Hlavní věc, na kterou se koukat, jsou listy. Když začnou být měkké a jakoby wrinklované, je to jasný signál, že potřebují vodu. Šednutí nebo zhnědnutí listů taky není dobré znamení.

Není dobrý dávat nějaký striktní rozvrh zalévání, spíš sleduj, jak vypadají. Někdy stačí zkontrolovat substrát – když je suchý aspoň pár centimetrů dolů, tak je čas zalít. A jo, určitě dej pozor na to, aby se nedostaly do přemokření, to je pak konečná.

Pokud zapomeneš a sukulenty už vypadají dost uschle, zkus je hned zalít, ale opatrně. Může se stát, že se vzpamatují. A ovlivňuje to i slunce a teplota – když je víc slunce nebo vyšší teplota, tak potřebují víc vody. Takže si dej pozor na tyhle faktory a uvidíš, že s trochou péče to zvládneš.

149 slov
1.5 minut čtení
29. 11. 2024
Božena Navrátilová
Meskalin.cz/Články/Rostlinná biologie pro laiky
Kdy a jak správně zalévat sukulenty během různých ročních období?Průvodce zalévání sukulentů podle sezónních potřeb a prostředí jejich pěstování. Zjistěte, jak se starat o své sukulenty v každém ročním období!
1000 slov
10 minut čtení
20. 6. 2024
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky