Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy?

Jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy?

Přemýšlím, jaké hnojivo by bylo to pravé pro mé kaktusy. Mám pár různých druhů a chtěl bych, aby mi rostly krásně a zdravě. Slyšel jsem, že na kaktusy se hodí speciální hnojiva, ale nevím, jestli koupit tekuté nebo raději granule. Někteří lidé říkají, že hnojivo s vysokým podílem fosforu je super na kvetení, ale co ostatní živiny? Jak často by se mělo hnojit? Je nějaká zvláštní doba v roce, kdy je to nejlepší? A co třeba organické hnojivo, má smysl ho používat nebo je lepší jít po klasice? Jak poznám, že moje kaktusy mají dostatek živin nebo naopak, že jich mají málo? Trochu se bojím, abych je nepřehnojil, protože slyšel jsem, že to může být pro ně fatální. Takže pokud máte nějaké tipy nebo zkušenosti s hnojením kaktusů, budu moc rád za jakoukoliv radu. Díky!

135 slov
1.4 minut čtení
21. 10. 2023
Jiří Musil

Hnojení kaktusů je celkem jednoduchý, ale má pár pravidel. Nejlepší je použít speciální hnojivo na kaktusy, co mají vyvážený poměr živin, hlavně nízký obsah dusíku a víc fosforu a draslíku. Tekuté hnojivo se líp vstřebává, ale granule jsou fajn, když chceš mít klid a nemusíš myslet na hnojení každou chvíli. Na jaře a v létě, když rostou, to chceš hnojit jednou za měsíc nebo tak. Přes podzim a zimu hnojení omez na minimum. Organické hnojivo je super, ale musíš dávat pozor, aby nesmrdělo a neudělalo ti v půdě bordel. Když kaktusy žloutnou nebo neprospívají, může to být nedostatek živin, ale taky pozor na přehnojení – to se projevuje hnilobou kořenů. Takže mírnost je klíč! Drž se toho a budou ti krásně kvést.

122 slov
1.2 minut čtení
8. 8. 2024
Vlastimil Sýkora

Nejlepší hnojivo pro kaktusy je takové, co je určené právě pro sukulenty a kaktusy. Takže doporučuji se poohlédnout po speciálních směsích, co mají vyvážený poměr živin. Tekuté hnojivo se snadno aplikuje a lépe se vstřebává, ale granule jsou taky fajn, jen si dej pozor na dávkování. Hlavně aby to bylo s nízkým obsahem dusíku, ten může kaktusy spálit. Co se týče fosforu, jasně, ten pomáhá kvetení, ale nezapomínej na draslík a další minerály. Hnojit bys měl hlavně v období růstu, což je jaro a léto, tak jednou za měsíc je ideální. V zimě klidně přestaň hnojit úplně. Organické hnojivo může být dobrá volba, pokud chceš jít přírodnější cestou, ale dávej pozor na to, aby nebylo moc silné. Pokud začneš vidět žloutnutí nebo ztrátu tvaru listů, může to znamenat nedostatek živin. A naopak, když budou mít kaktusy měkké a hnilobné části, tak to je jasný signál přehnojení. Takže radši buď opatrný s dávkováním.

152 slov
1.5 minut čtení
29. 4. 2024
Adam Pech
Meskalin.cz/Články/Rostlinná biologie pro laiky
Jaké živiny jsou nezbytné pro optimální růst exotických rostlin?Objevte klíčové živiny potřebné pro pěstování exotických rostlin a jak je efektivně dodávat pro zajištění zdravého růstu.
1000 slov
10 minut čtení
11. 8. 2020
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky