Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že má moje rostlina nedostatek živin?

Jak poznám, že má moje rostlina nedostatek živin?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně svých rostlin. Mám doma pár kaktusů a sukulentů a začínám si všímat, že něco není úplně v pořádku. Vždycky jsem se snažil jim věnovat co nejvíce péče, ale s tímhle nedostatkem živin mám pocit, že jim to moc nejde. Jak to vlastně poznám? Všiml jsem si, že některé listy začínají žloutnout a zdá se mi, že i kaktus, který měl dříve krásnou sytou zelenou barvu, je teď takový vybledlý. Je možné, že by to mohlo být tím, že nemají dostatek živin? A co další příznaky, které bych měl sledovat? Vím, že existují různé druhy hnojiv a každá rostlina potřebuje něco jiného, ale jak poznat, kdy je ten správný čas na hnojení? Mám se zaměřit na konkrétní složky hnojiva nebo je lepší používat univerzální? A co když už jsem nějaké hnojivo použil a oni se stejně nezdají být lepší? Může to mít nějakou souvislost s půdou nebo s tím, jak často je zalévám? Předem díky za jakékoliv rady a tipy!

165 slov
1.7 minut čtení
25. 10. 2020
Daniel Janků

Myslím, že žloutnutí listů a vybledlost kaktusů jsou jasné znaky, že něco není v pořádku. U sukulentů a kaktusů to může být nedostatek živin, ale taky to může souviset s přílišnou nebo nedostatečnou zálivkou. Zkus se podívat na kořeny – jestli nejsou hnilé, to by mohlo znamenat, že moc zaléváš. Hnojivo je fajn, ale pozor na to, co používáš. Kaktusy a sukulenty většinou potřebují speciální hnojiva s nižším obsahem dusíku. Pokud už jsi hnojil a nic se nezlepšilo, tak se zaměř na kvalitu půdy – jestli je dobře propustná. Můžeš zkusit i trošku přehodnotit, jak často je zaléváš, a možná je nechat víc na sluníčku. Každopádně sleduj rostliny a podle toho upravuj péči.

113 slov
1.1 minut čtení
14. 11. 2024
Richard Macháč

Tak jo, jestli ti žloutnou listy a kaktusy jsou vybledlé, je to celkem jasný signál, že něco není v pořádku. Nedostatek živin se může projevovat různě – kromě žloutnutí můžeš vidět i malé skvrny nebo odumřelé části. U sukulentů je často vidět, že se začnou vytahovat, což znamená, že se snaží hledat světlo a možná trpí i nedostatkem vláhy nebo živin.

Hnojení je důležitý, ale taky to chce čas – pokud jsi použil nějaké hnojivo a rostliny se nezlepšily, může to být i o kvalitě půdy nebo o tom, jak často zaléváš. Kaktusy a sukulenty potřebují dobře propustnou zeminu a nemají rády přemokření.

Když hnojíš, tak bych doporučil něco speciálně pro sukulenty a kaktusy, ty univerzální hnojiva občas nestačí. Snaž se hnojit v období růstu, což je většinou na jaře a v létě. Pokud máš pocit, že rostliny stále trpí, zkus změnit i substrát nebo je přesadit do nového. Někdy tím uděláš víc než hnojením.

155 slov
1.6 minut čtení
21. 6. 2024
Eva Přibylová
Meskalin.cz/Články/Rostlinná biologie pro laiky
Jaké živiny jsou nezbytné pro optimální růst exotických rostlin?Objevte klíčové živiny potřebné pro pěstování exotických rostlin a jak je efektivně dodávat pro zajištění zdravého růstu.
1000 slov
10 minut čtení
11. 8. 2020
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky