Meskalin.cz/Fórum/Kolik vody potřebují sukulenty?

Kolik vody potřebují sukulenty?

Zajímá mě, kolik vody je potřeba pro správný růst sukulentů. Mám doma pár různých druhů, od kaktusů až po nějaké ty krásné šťavnaté rostlinky a zatím jsem se dost často držel pravidla, že méně je více. Ale pořád si nejsem jistý, jestli je to správně. Vím, že sukulenty mají schopnost uchovávat vodu v listech, takže asi nemají rády přemokření, ale jak to vlastně funguje v praxi? Jak často bych měl zalévat? Četl jsem, že by se mělo zalévat podle ročního období, takže v létě více a v zimě méně, ale kolik přesně? A co třeba když je venku horko nebo naopak zima? Jak poznám, že mají málo vody nebo naopak moc? Někdy se mi zdá, že listy začínají žloutnout a já nevím, jestli je to vodou nebo třeba nějakou nemocí. Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké speciální triky na zalévání sukulentů, nebo jaký typ zeminy je nejlepší pro udržení správné vlhkosti. Měli byste nějaké tipy pro začátečníka? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak tu vodu optimálně dávkovat, aby moje rostliny prosperovaly a nezahynuly. Dík za každou radu!

180 slov
1.8 minut čtení
25. 9. 2021
Bedřich Čermák

Jasně, sukulenty jsou fajn, ale zalévání je fakt věda. Obecně platí, že je lepší zalévat míň než víc, ale jak říkáš, je to o ročním období. V létě můžeš zkusit zalévat jednou za 1-2 týdny, když je horko. V zimě klidně omez na jednou za měsíc nebo i míň. Základem je nechat substrát úplně vyschnout mezi zaléváním. Když máš pocit, že je zemina suchá, tak to chce trochu vody. Pozor na žloutnutí listů - pokud ti žloutnou a pak odpadávají, tak asi přelíváš. Naopak, když jsou listy scvrklé a měkké, tak to chce víc vody. Co se týče zeminy, kup si nějakou speciální pro sukulenty nebo kaktusy - ta udrží správnou vlhkost. A co se týče triků, zkus zalévat ráno nebo večer, aby se voda dobře vstřebala a neodpařila se hned. Tak hodně štěstí s tvými rostlinami!

137 slov
1.4 minut čtení
28. 12. 2023
Roman Karásek

Sukulenty jsou fakt skvělý, ale mají svoje specifika. Obecně platí, že je lepší zalévat je míň než víc. V létě se doporučuje zalévat tak jednou za týden nebo i častěji, pokud je horko a sluníčko. V zimě stačí jednou za měsíc, nebo i míň. Hlavně se podívej na substrát – když je úplně suchý, tak je čas zalít. Když začneš vidět žloutnutí listů, můžeš mít problém s přemokřením, to se stává často. Zkontroluj kořeny, jestli nejsou zahnílé. Dobrá zemina je klíčová – ideálně něco propustného, jako směs pro kaktusy nebo přidat písek do normální zeminy. A pokud chceš extra tip, zkús zalévat zespoda (do misky) – rostlina si vezme tolik vody, kolik potřebuje. Drž se toho a měly by ti prospívat!

121 slov
1.2 minut čtení
22. 2. 2024
Jiří Hájek
Meskalin.cz/Články/Rostlinná biologie pro laiky
Jaké živiny jsou nezbytné pro optimální růst exotických rostlin?Objevte klíčové živiny potřebné pro pěstování exotických rostlin a jak je efektivně dodávat pro zajištění zdravého růstu.
1000 slov
10 minut čtení
11. 8. 2020
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky