Meskalin.cz/Fórum/Jak často mám zalévat svůj bonsaj?

Jak často mám zalévat svůj bonsaj?

Zdravím všechny milovníky rostlin a bonsají! Mám doma krásný bonsaj, který se o něj snažím starat s láskou a péčí, ale pořád si nejsem jistý, jak často by měl být zaléván. Četl jsem různé názory, ale zdá se, že každý má jinou zkušenost. Někteří říkají, že je potřeba zalévat skoro každý den, zatímco jiní doporučují čekat, až substrát úplně vyschne. Jak to tedy je? Jak poznám, že potřebuje vodu? Mám se řídit tím, jak vypadá listí nebo jestli substrát na povrchu vypadá suchý? A co když je venku horko nebo naopak chladno? Změní to nějak jeho potřeby? Jak moc je důležité dodržovat pravidelnost v zalévání a co se může stát, když to přeženu nebo naopak podcením? Třeba mi někdo z vás může poradit nějaké triky nebo tipy, které pomohou udržet bonsaj zdravý a spokojený. Díky moc za všechny rady!

139 slov
1.4 minut čtení
14. 6. 2023
Zdeňka Kubíčková

Zalévání bonsaje je dost individuální, záleží na druhu, velikosti, ročním období a podmínkách. Obecně platí, že substrát by měl být vlhký, ale ne příliš mokrý. Mně se osvědčilo kontrolovat substrát prstem - když je vrchní část suchá, je čas zalévat. Pokud máš bonsaj venku a je horko, tak ji musíš zalévat častěji. Naopak v zimě to chce šetřit s vodou. Listy taky můžou říct hodně – když začnou zasychat nebo žloutnout, je to špatně. Pravidelnost je důležitá, ale ne zase tak striktně – raději se řídit stavem rostliny než kalendářem. Pře zalití může způsobit hnilobu kořenů a podlití substrátu, což je dost špatný. Na druhou stranu pokud moc vyschne, tak se listy mohou zkroutit nebo opadat. Takže najít tu správnou rovnováhu je klíč.

123 slov
1.2 minut čtení
8. 3. 2024
Miroslav Coufal

Záleží to dost na tom, jaký typ bonsaje máš a taky na podmínkách, ve kterých ho pěstuješ. Obecně platí, že bys měl zalévat, když je substrát na dotek suchý, ale ne úplně vyždímaný. Pokud máš bonsaj venku a je horko, tak se může vyžadovat častější zalévání, třeba i každý den. Naopak v zimě nebo při chladnějším počasí to může být jednou za pár dní nebo klidně i týdně. Dobrá metoda je taky zvednout květináč – když je lehký, tak potřebuje vodu. Sleduj listy, pokud začnou vadnout nebo působí unaveně, tak to může být signál, že chce napít. A pozor na přelévání! To může způsobit hnilobu kořenů a to je pak problém. Takže radši míň než víc, dokud se nenaučíš jak tvůj bonsaj reaguje.

123 slov
1.2 minut čtení
12. 6. 2023
Blanka Pešková
Meskalin.cz/Články/Tajemství malých bonsajů
Nejčastější chyby při pěstování malých bonsají a jak se jim vyhnoutObjevte nejčastější chyby, které dělají začátečníci při pěstování malých bonsají, a zjistěte, jak se jim efektivně vyhnout. Získejte tipy a triky pro ...
1000 slov
10 minut čtení
26. 5. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky